Simptomi

Dileme koje muče građane: Da li imam koronavirus ako mi curi nos?

Lifestyle25.03.20, 14:01h

Dileme koje muče građane: Da li imam koronavirus ako mi curi nos?
Curenje iz nosa pouzdano ne dokazuje, ali pouzdano ni ne otklanja sumnju na zarazu koronavirusom. Kod nekoga od zaraženih se javi, a kod nekoga ne

 

Curi mi nos, siguran sam, nemam koronavirus. A da li je zaista tako ili je ovo jedan od simptoma nove bolesti?

 

Ova dilema muči veliki broj građana, a na društvenim mrežama i portalima kruže kontradiktorne informacije.

 

Informacija u kojoj se tvrdi da curenje iz nosa i izbacivanje ispljuvaka nisu simptomi novoga koronavirusa i da se on baš po tome razlikuje od prehlada i drugih viroza dijelio se u više navrata na Facebooku i Twitteru, pozivajući se na izvore iz bolnice u Wuhanu.

 

Te su tvrdnje dokazano lažne: razni savjeti o koronavirusu koje su izdale relevantne zdravstvene vlasti na raznim stranama svijeta navode kako su i ispljuvci i curenje nosa itekako mogući simptomi ove virusne bolesti. Razvije ih, istina, veoma mali broj inficiranih ljudi, ali ih se zato ne može otpisati kao znakove neke sasvim druge zaraze.

 

Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti u svom informativnom biltenu navodi:

 

- Glavne kliničke manifestacije COVID-2019 infekcije su groznica, umor i suhi kašalj. Nekoliko pacijenata također je razvilo simptome poput začepljenosti nosa, curenja iz nosa, grlobolja i proljeva.

 

Svjetska zdravstvena organizacija navodi također curenje nosa kod nekih pacijenata.

 

- Neki pacijenti mogu imati bolove, začepljenje nosa, curenje iz nosa, grlobolju ili proljev. Ovi simptomi su obično blagi i počinju postepeno. Neki se zaraze, ali nemaju razvijene simptome i osjećaju se dobro - naveli su iz WHO.

 

Ni Američki Centar za kontrolu bolesti ne navodi curenje nosa među glavnim simptomima, ali ga jednako navode kao jednu od mogućih teškoća kod oboljelih.

 

Curenje iz nosa pouzdano ne dokazuje, ali pouzdano ni ne otklanja sumnju na zarazu koronavirusom. Kod nekoga od zaraženih se javi, a kod nekoga ne.

 

Baš kao što neko itekako osjeti zarazu u svim dijelovima organizma, a nemali broj inficiranih, posebno u redovima mladih ljudi, nema niti jedan od mogućih simptoma.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!