Vanredna sjednica Vijeća ministara BiH

BiH zatvara sve granične prelaze u vazdušnom saobraćaju, zabranjen ulaz svim stranim državljanima

Front24.03.20, 16:55h

BiH zatvara sve granične prelaze u vazdušnom saobraćaju, zabranjen ulaz svim stranim državljanima
Savjet ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici zabranio je ulazak u Bosnu i Hercegovinu svim stranim državljanima, u okviru mjera borbe protiv virusa korona

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici u Sarajevu utvrdilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, te ga uputilo Predsjedništvu BiH, koje je formalni predlagač ovog dokumenta.

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da je ta odluka donesena sa sedam glasova „za“ i tri glasa "protiv", a protiv su glasali ministri Staša Košarac, Vojin Mitrović i on.

 

Pojašnjavajući kako je utvrđen nacrt budžeta, ako članovi Vijeća ministara BiH iz srpskog naroda nisu glasali „za“, kazao je da se odluke koje donosi Vijeće ministara, a koje nisu konačne, već koje podliježu potvrđivanju nekih drugih nadležnih institucija – Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH itd., donose prostom većinom u Vijeću ministara.

 

- Od 10 članova Vijeća ministara, sedam je glasalo „za“ i stvorila se pretpostavka da se to uputi u daljnju proceduru - pojasnio je on.

 

Po njegovim riječima, ovaj budžet koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora, pripremljen je u normalnim okolnostima u kojima smo se nalazili.

 

- Na žalost, danas kada usvajamo ovaj budžet, stanje je sasvim drugačije. U ovom trenutku, entiteti razgovaraju o izradi rebalansa sa sasvim drugačijom strukturom njihovih budžeta. Predviđa se preraspodjela unutar rashodovne strane budžeta, predlaže se smanjenje plata zaposlenih u  javnoj upravi i u javnim preduzećima, ukidaju se tekući grantovi i tome slično. To je on što predlažu entiteti. Na žalost, naš budžet je rađen u normalnim okolnostima i on izgleda sasvim drugačije - naveo je Tegeltija.

 

Kaže da je predlagao da ministar finansija i trezora povuče nacrt budžeta za 2020. godinu, “da nakon završetka ove zdravstvene borbe za život i zdravlje građana, zajedno sjednemo s vladama entiteta u Fiskalnom vijeću i procijenimo kako će se kretati prihodi i u skladu s tim da ugradimo i planiramo budžete“.

 

Tegeltija navodi da nije preovladao takav stav u Vijeću ministara BiH, te je podržan budžet i upućen u dalju proceduru.

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH za drugi kvartal 2020. godine, za period april-juni.

 

Tegeltija je naveo da je usvojena i Odluka o privremenom prekidu izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.

 

Napomenuo je da je ostavljena mogućnost da se u izuzetnim slučajevima mogu izdati vize, uz pismenu saglasnost Ministarstva vanjskih poslova.  

 

Vijeće ministara je donijelo Odluku o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom saobraćaju za promet putnika u BiH.

 

- Ono što je danas izazvalo veliku pažnju jeste pitanje privremenog zatvaranja aerodroma u BiH i situacije da li ćemo zatvoriti i za putnički promet ili nećemo. Vijeće ministara BiH je donijelo odluku da se sva četiri granična prijelaza na međunarodnim aerodromima zatvaraju za putnički saobraćaj, ali da su ostali otvoreni za kargo saobraćaj, ukoliko ga bude - pojasnio je Tegeltija.     

 

Po njegovim riječima, odluka stupa na snagu 30. marta u 06.00 sati.

 

Pojasnio je da je ovo urađeno „na zahtjev federalne strane, jer do petka su najavljeni letovi putničkog saobraćaja kojima će doći odgovarajuća vrsta medicinskog materijala, prevashodno testova“.  Zbog toga se ova odluka primjenjuje od 30. marta u 06.00 sati.

 

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH.

 

Tegeltija je napomenuo da je ta odluka dva puta mijenjana, definirali su spisak zemalja, pa su taj spisak proširivali, a danas su donijeli odluku kojom se na graničnim prijelazima zabranjuje ulazak u BiH svim građanima, stranim državljanima.

 

Istaknuo je da je to privremena odluka, uz nekoliko izuzetaka - od diplomata, ljudi koji dolaze kroz medicinsku pomoć, civilne zaštite...

 

- Izuzetak koji je za BiH vrlo specifičan jeste tranzit kroz Neum, jer se tamo odvija nesmetan saobraćaj između samog juga Hrvatske i ostatka Hrvatske. To je samo izuzetak koji postoji za prolaz na tom dijelu - pojasnio je Tegeltija.          

 

Usvojena je i Odluka o određivanju graničnih prijelaza za prevoz robe u drumskom saobraćaju u tranzitu kroz BiH.

 

Utvrđen je i prijedlog odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i povrata već uplaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva donirana od strane domaćih i međunarodnih subjekata za prevenciju u borbi protiv koronavirusa.

 

- Suština odluke je da se oslobađa od plaćanja indirektnih poreza samo humanitarna pomoć koja je upućena javnim  institucijama bilo kog nivoa vlasti. Neće postojati mogućnost da se traži oslobađanje za neke pojedinačne privatne pošiljke, pa onda se ne može ispratiti kuda je ta pošiljka završila – pojasnio je Tegeltija.     

 

Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju o regionalnim mjerama za olakšavanje prometa vitalnim proizvodima usljed krize uzrokovane virusom korona.  

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još