Boravio u Srbiji

Prva žrtva koronavirusa u Crnoj Gori: Preminuo 65-godišnji muškarac

Hronika23.03.20, 09:29h

Prva žrtva koronavirusa u Crnoj Gori: Preminuo 65-godišnji muškarac
Pacijent je, kako je utvrđeno, u prvoj polovici marta boravio u Srbiji gdje su tada već bili potvrđeni slučajevi koronavirusa, dok je prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori zabilježen 17. ovog mjeseca

 

Šezdesetpetogodišnjak iz Herceg Novog, koji je u prvoj polovici ožujka boravio u Srbiji, prva je žrtva koronavirusa u Crnoj Gori, priopćeno je u nedjelju oko ponoći iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

 

 Pacijent je, kako je utvrđeno, u prvoj polovici marta boravio u Srbiji gdje su tada već bili potvrđeni slučajevi koronavirusa, dok je prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori zabilježen 17. ovog mjeseca.

 

 "Pacijent je jučer poslije ponoći primljen u Klinički centar Crne Gore s kroničnim oboljenjem pluća. Uzorak brisa je uzet nakon dolaska pacijenta, a analize su potvrdile da je pacijent imao COVID-19", priopćio je Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra Crne Gore.

 

 On je rekao da su prilikom prijema i tretmana preminulog poštovane sve procedure koje su propisane po standardima za liječenje ovakvih pacijenata te da je osoblje Kliničkog centra koristilo svu neophodnu zaštitnu opremu.

 

 Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da preminuli pacijent bio 22. osoba u Crnoj Gori kod koje je potvrđen koronavirus.  

 

 "Jedna osoba je danas preminula...Ovo ukazuje da se epidemija širi i pokazuje ružnije lice nego što je samo širenje, a to je da se od ove bolesti umire. Zbog svega ovoga, molim i ponovo podsjećam da treba poštovati sve propisane mjere i sve naredbe u cilju da se zaštitimo od ove bolesti", priopćio je Mugoša.

 

 Također, danas je u Crnoj Gori na snagu stupila nova mjera koju je u cilju sprečavanja širenja koronavirusa donijelo Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti, koja obvezuje sve vjerske zajednice „da vjerske obrede u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana“.

 

 Kako je priopćeno, ta odluka je donijeta jer je utvrđeno da je u nedjelju oko 1.350 osoba prisustvovalo vjerskim obredima, te da je procjena epidemiologa da ti skupovi predstavljaju u ovom trenutku najveći epidemiološki rizik.

 

 "Ako je na nekom od vjerskih skupova samo jedna osoba bila prijenosnik, Crna Gora se suočava s nekontroliranim širenjem virusa", prioćilo je Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti, prenosi Hina. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!