Predlaže krivične prijave

Radončić: Nećemo tolerisati da neki šetaju i šire virus!

Front20.03.20, 19:17h

Radončić: Nećemo tolerisati da neki šetaju i šire virus!
Ministar Radončić je naveo da će Koordinaciono tijelo predložiti Vijeću ministara BiH opciju da nema PDV-a, odnosno niti poreskih carinskih dadžbina na medicinsku opremu, materijale, dok traje borba sa koronavirusom

 

Ministar sigurnosti i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH Fahrudin Radončić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da su šatori postavljeni na svim graničnim prijelazima, osim na Orašju i Dubici.

 

Po njegovim riječima, kapacitetu su: Bosanska Gradiška 200, Izačić 100, Bijača 100, Bosnaski Brod 100, Rača 50, Šepak 50, Vardište 50, Klobuk 20 osoba.  

 

Ministar Radončić je naveo da je, uz pomoć UNDP-a, Ministarstvo sigurnosti BiH obezbijedilo da u narednih nekoliko dana dvije entitetske vlade - Vlada Federacije BiH i Vada RS-a, mogu kupiti 50 hiljada testova za koronavirus.

 

Kazao je i to da će šatorsko naselje u Lipi, koje jako opterećuje Unsko-sanski kanton, zahvaljujući Štabu civilne zaštite Federacije i direktoru FUCZ Fahrudinu Solaku, rješavati na način „da će oni poslati 30 šatora, gdje će moći da stane 200 ležajeva, a toliko je upućeno deka i onoga što treba“.

 

Ministar Radončić je naveo da će Koordinaciono tijelo predložiti Vijeću ministara BiH opciju da nema PDV-a, odnosno niti poreskih carinskih dadžbina na medicinsku opremu, materijale, dok traje borba sa koronavirusom.

 

Kaže da je danas razgovarao s kineskim ambasadorom, te da se očekuje da će pomoć iz te zemlje biti u narednih 15-tak dana.

 

Ministar Radončić je informirao novinare i da je danas održao videokonferenciju sa direktorima i rukovodiocima sigurnosnih agencija u BiH.

 

- Sada je najveći posao staviti pod kontrolu osobe pod izolacijom. Moramo shvatiti da naši građani moraju biti da budu u izolaciji i da više nećemo tolerisati da neki šetaju i šire virus i ubijaju ljude - istaknuo je ministar Radončić.

 

Kaže da je njegova preporuka bila da se apsolutno koriste zakonske ovlasti, odnosno da se pišu krivične prijave. Dodao je da mjere daju rezultate.

 

Naveo je primjer da su 6. marta granicu BiH u oba pravca prešle 106.362 osobe, a da je 19. marta je prešlo 8.924 osobe.

 

- Znači dramatično smo smanjili broj prelazaka, što mislim da je veoma dobro - kazao je, između ostalog, Radončić.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još