Život vozača kamiona u doba korone

'Da je sve u redu već bih ganjao ženske u Bosni': Kroz Hrvatsku samo u konvoju pod pratnjom policije...

Nedjeljni magazin19.03.20, 21:01h

'Da je sve u redu već bih ganjao ženske u Bosni': Kroz Hrvatsku samo u konvoju pod pratnjom policije...
Nakon što se skupi između 50 i 60 kamiona konvoj je spreman za pokret. Konvoj prati oko 10 pripadnika policije. Riječ je o izuzetno zahtjevnom poslu gdje treba biti i strpljiv u odnosu prema već umornim i rezigniranim vozačima, ali striktno provoditi zakon

 

Izvor: Jutarnji.hr

 

Ni nakon sedam sati od početka formiranja, kolona kamiona koja bi u tranzitu trebala proći kroz Hrvatsku nije se pokrenula s Bregane. Kamioni vrlo sporo pristižu iz smjera Slovenije pa ih se skupilo tek njih 40. Najava iz Slovenije da će pustiti u kratkom vremenu 40 kamiona nije se obistinila.

 

Tomislav Cigler, koordinator kamionskog konvoja iz mobilne prometne jedinice MUP-a već više od sat vremena putem radio veze i mobitelima s drugim policijskim upravama kordinira prikupljanje kamiona. Naime, više desetaka kamiona se sada posložilo na graničnom prijelazu Macelj i njih treba pridodati konvoju s Bregane, piše Jutarnji list.

 

Na slovenskoj strani granice u međuvremenu se pojavilo pet kamiona prema Crnoj Gori te i se i za njih organizira policijski nadzor i utvrđuje na koji granični prijelaz mogu ući u Crnu Goru. Cigler istovremeno koordinira i prolaz oko 70 kamiona koji iz smjera Srbije i BiH idu prema graničnom prijelazu Bregana.
 

Oko 11 sati u četvrtak počelo je formiranje novog kamionskog konvoja nakon graničnog prijelaza Bregana u Hrvatskoj. Reporteri Jutarnjeg lista već satima čekaju da se skupi oko 60 kamiona kako bi kamioni pod policijskom pratnjom krenuli prema Srbiji, odnosno Bosni i Hercegovini.

 

Hrvatska policija ima čvrsta pravila.

 

„Niti jedan kamion ili teretno vozilo koje je u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku ne može proći bez policijske pratnje“, naglašava Tomislav Cigler, vođa grupe mobilne prometne jedinice, popularnih „Kobri“.

 

On je u četvrtak bio koordinator organizacije provođenja kamionskog konvoja kroz RH. Takav režim uspostavljen je prije nekoliko dana i do sada je kroz Hrvatsku prošlo njih oko 800. Procedura je jednostavna. Kaže nam kako kamioni uglavnom dolaze iz Italije i idu prema Srbiji, Rumunjskoj; Bugarskoj, BiH.

 

Nakon što slovenska policija kamion propusti preko svoje granice on ulazi u Hrvatsku i nakon prolaska granice iza naplatnih kućica policija zaustavlja vozače i pita ih gdje idu. Ako im je odredište Hrvatska mogu proći, ako su u tranzitu onda ih usmjerava u kolonu na zaustavnu traku.

 

Nakon što se skupi između 50 i 60 kamiona konvoj je spreman za pokret. Konvoj prati oko 10 pripadnika policije. Riječ je o izuzetno zahtjevnom poslu gdje treba biti i strpljiv u odnosu prema već umornim i rezigniranim vozačima, ali striktno provoditi zakon. Nije lako stajati na suncu i satima čekati da ti Slovenci propuste kamion po kamion. Cijelu „priču“ vode pripadnici Kobri, a osiguranje rade pripadnici više policijskih uprava.

 

Konvoj prolazi autocestom A3 bez stajanja do odmorišta Novska gdje je formirano sterilizirano odmorište i gdje se vozači mogu osvježiti. Nakon tog odmorišta odvajaju se kamioni za BiH i za Srbiju. U BiH ulaze na graničnom prijelazu Stara Gradiška, a u Srbiju preko Bajakova. U četvrtak je slaganje konvoja išlo jako sporo. U roku 3 i pol sata pristigao je tek 21 kamion.

 

Trinaest za Bosnu i osam za Srbiju u trenutku pisanja teksta. A sve ovisi o tome koliko slovenska strana brzo propušta kamione. Prema posljednjim informacijama konvoj bi ukupno trebao brojati 66 kamiona - 59 za Srbiju i šest za BiH. No, na hrvatskoj strani ih nije ni blizu toliko. Čeka se da slovenska policija u kratkom roku pusti oko 40 kamiona koji idu prema Srbiji.

 

„Evo, ja iz Švicarske krenuo u utorak. Vozim aute. Da je sve u redu već bih ganjao ženske u Bosni. Od pola 6 ujutro čekam na slovenskoj strani i sad me ovi vaši ovdje zaustavili. Srećom, hrane imamo, ali nemamo kruha, a nas dvojica. Pa ti vidi“, priča za Jutarnji list jedan od vozača kamiona koji satima na Bregani, na ulazu u Hrvatsku, čeka formiranje konvoja.

 

Vozači s kojima su novinari Jutarnjeg lista razgovarali tvrde kako se zdravstveno osjećaju dobro, ali ih ubija ovo čekanje. Svi vozači tvrde kako je na putu prema Hrvatskoj bez problema propuštaju preko granica i mogu slobodno putovati. Tvrde da je jedino Hrvatska uvela ovaj režim prikupljanja vozila i vožnju pod policijskom pratnjom.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!