Turistička sezona u BiH pred kolapsom

Gubici su veći iz dana u dan: Svi aranžmani se otkazuju, jedino turisti iz ovih zemalja i dalje dolaze...

Biznis Klub13.03.20, 15:42h

Gubici su veći iz dana u dan: Svi aranžmani se otkazuju, jedino turisti iz ovih zemalja i dalje dolaze...
Gubici su veći iz dana u dan. Osamdeset posto grupa na smještaju je otkazano ili pomjereno za naredni period - odgovor je jedne od najvećih grupacija hotela iz Centra i Starog Grada u Sarajevu

 

 

Ako u narednom periodu ne splasne situacija u vezi sa virusom korona, turistička sezona u BiH biće pred kolapsom, a gosti iz brojnih zemalja već uveliko otkazuju dolaske i aranžmane.


Upozorili su na to iz Odbora Grupacije turizma i ugostiteljstva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH, čiji su članovi naveli da se turistički radnici u BiH susreću sa velikim problemima jer dolaske otkazuju turisti iz veoma bitnih tržišta, kao što su Kina, Južna Koreja, Japan, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija i Hrvatska.


- Zasad jedino nije primijećeno otkazivanje aranžmana iz zemalja Bliskog istoka, istakli su iz Odbora, odakle su dodali da je ipak olakšavajuće što se sve ovo dešava početkom godine, kada turistička sezona još nije krenula u punom kapacitetu, izvijestile su Nezavisne.


Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo navode da su informacije koje su dobili od hotelijera iz Sarajeva o otkazivanju rezervacija lošije u odnosu na početak sedmice.


- Gubici su veći iz dana u dan. Osamdeset posto grupa na smještaju je otkazano ili pomjereno za naredni period - odgovor je jedne od najvećih grupacija hotela iz Centra i Starog Grada.


- Broj otkazanih grupnih rezervacija zbog korona virusa na današnji dan iznosi 95 grupa. Popunjenost je 20 posto, kažu u hotelu smještenom u Novom Gradu.


Lošije stanje je u hotelima na Ilidži, gdje je inače prema dosadašnjoj statistici Turističke zajednice KS-a, najveća koncentracija smještaja turista.


- Do danas je otkazano 90 posto rezervacija. Svakodnevno nam pristižu otkazi, tako da smo u teškoj situaciji, iz koje se nadamo brzom izlasku, tvrde hotelijeri iz dvije grupacije hotela s područja Ilidže, navodi Turistička zajednica KS, prenosi Anadolija.


Trebinjski hoteli su poluprazni, a aranžmani za naredni period su skoro svi otkazani.


- Informacija za mart i april je takva da se masovno otkazuju aranžmani koji su bili planirani za grad Trebinje, dosta inostranih agencija otkazuje aranžmane, dosta ekskurzija je otkazano, manifestacija koje su trebale da dovedu veći broj ljudi u Trebinje, rekao je za ATV Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinje.


U pojedinim trebinjskim hotelima do sada je otkazano i više od 5.000 noćenja za mart i april. Turistički biser Grad Sunca je potpuno prazan i ovdje su skoro sve grupne posjete otkazane.


- Što se tiče grupnih posjeta dominantno otkazi i pomjeranja rezervacija stižu po pitanju đačkih ekskurzija iz Republike Srpske i Srbije, istakao je Bojan Vučurević, menadžer smještajnih kapaciteta Grada Sunca.


U Zdravstveno-turističkom centru "Banja Vrućica", uprkos nevjerovatno dobrom poslovanju u ovoj godini, posljednjih sedam dana evidentirali su otkazivanje grupa iz Hrvatske i Slovenije, a Aleksandar Radošević, izvršni direktor za operacije i marketing, rekao je za RTRS da je teško predvidjeti do kada će takva situacija trajati.

 

(Indikator.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još