Na sjednici Skupštine KS

Usvojen budžet Kantona Sarajevo za 2020. od skoro milijardu KM: U planu nabavka respiratora i zaštitne opreme

Front11.03.20, 19:52h

Usvojen budžet Kantona Sarajevo za 2020. od skoro milijardu KM: U planu nabavka respiratora i zaštitne opreme
Većina projekata koji se finansiraju od inozemnih kredita se odnose na kapitalne projekte u oblasti saobraćaja: izgradnja saobraćajnica, sanacija i rekonstrukcija tramvajske pruge, projekt energetske efikasnosti na javnim objektima, rekonstrukcija trolejbuske mreže i voznog parka

 

Skupština Kantona Sarajevo danas je usvojila budžet Kantona Sarajevo za 2020. godinu, koji iznosi 989.264.434 KM.

 

Ministar finansija KS Jasmin Halebić je kazao da se usvojeni budžet, od gotovo milijardu KM, sastoji od računa prihoda i rashoda, računa kapitalnih primitaka i izdataka i računa finansiranja.

 

U budžetu su povećana sredstva zdravstvu, za kapitalne projekte rješavanja problema mladih, njihovo zapošljavanje, obrazovanje, infrastrukturu, privredu.

 

Halebić je pojasnio da je došlo i do nekih izmjena u ovogodišnjem budžetu, a jedna od tih izmjena odnosi se i na metodologiju Federalnog ministarstva finansija KS kojom se onemogućavaju preraspodjele, ali i metode kojima će biti olakšana komunikacija s Federacijom BiH.

 

Razvojni budžet je 170 miliona KM, akumulirani deficit je 33 miliona KM, a prethodna godina je završila s tekućim suficitom od pet miliona KM. Dug KS je 165 miliona KM, od toga 65 posto je inozemno a ostalo domaće zaduženje.

 

Većina projekata koji se finansiraju od inozemnih kredita se odnose na kapitalne projekte u oblasti saobraćaja: izgradnja saobraćajnica, sanacija i rekonstrukcija tramvajske pruge, projekt energetske efikasnosti na javnim objektima, rekonstrukcija trolejbuske mreže i voznog parka.

 

Kapitalni projekti, kako je kazao Halebić, donose ekonomski razvoj u KS-u, a pored ostalog reorganizacija javnog prijevoza u KS je neophodna.

 

Oko 21 posto budžeta odnosi se na transfere prema pojedincima koji pripadaju određenim skupinama građana koji po zakonskoj osnovi dobijaju sredstva za pomoć, a to su: siromašni, oni koji imaju posebne potrebe ili su to kategorije iz boračke populacije.

 

Sredstva iz budžeta će ići i za zaštitu porodica s djecom 31.286.465 KM, a za zaštitu civilnih žrtava rata 15.500.000 KM, za socijalna davanja osigurano je 14.031.500 KM, za pomoć građanima 450.000 KM.

 

Plate Univerziteta Sarajevo su povećane za više od pet miliona KM i sada se za taj segment izdvaja 105 miliona KM.

 

Više od milion KM tekuće rezerve iz budžeta je za nepredviđene troškove, kao što je pomoć privrednicima koji će eventualno biti pogođeni umanjenim prihodima zbog koronavirusa, ali će i to biti urađeno u dogovoru s Vladom FBiH. Sredstva će biti planirana i za prevenciju pojave koronavirusa - nabavka respiratora, nabavka zaštitne opreme za medicinsko osoblje.

 

Odustalo se od kupovine helikoptera, a ministar MUP KS Ismir Jusko je pojasnio da ne postoje uvjeti za to jer najprije je potrebna obuka i edukacija pilota, a potom osigurati hangar, a to bi potrajalo gotovo dvije godine.

 

U nastavku sjednice usvojen je i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!