donesena odluka

VSTVBiH razriješio dužnosti sutkinju Općinskog suda u Sarajevu

Hronika10.03.20, 16:58h

VSTVBiH razriješio dužnosti sutkinju Općinskog suda u Sarajevu
Navedena Odluka Vijeća je konačna, a sudija ili tužilac koji je razriješen dužnosti odlukom Vijeća može uložiti žalbu Sudu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz VSTV-a BiH

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) na sjednici, koja je održana 5. marta, donijelo je odluku o razrješenju od dužnosti Milene Rajić, sutkinje Općinskog suda u Sarajevu.

 

VSTVBiH je odlučujući o žalbi tužene Milene Rajić, sutkinje Općinskog suda u Sarajevu, kao i žalbi Ureda disciplinskog tužioca na odluku Drugostepene disciplinske komisije za sudije od 13.01.2020. godine, donio odluku kojom se usvaja žalba Ureda disciplinskog tužioca te se preinačava odluka Drugostepene disciplinske komisije za sudije u odnosu na izrečenu disciplinsku mjeru, pa se tako tuženoj Mileni Rajić za počinjeni disciplinski prekršaj iz člana 56. tačka 8. Zakona o VSTV-u BiH, izriče disciplinska mjera – razrješenje od dužnosti.

 

U obrazloženju odluke Vijeće je, između ostaloga, navelo da, posebno, imajući u vidu ponašanje tužene u toku disciplinskog postupka, njenu raniju disciplinsku odgovornost i nepoštivanje organa VSTV-a BiH te obzirom na stepen javne štete koja je prouzrokovana počinjenjem disciplinskog prekršaja i kojim je, posljedično, narušeno povjerenje tužene u njen pravilan i zakonit rad, a tim i rad Općinskog suda u Sarajevu, Vijeće kao cjelina smatra da se niti jednom drugom disciplinskom mjerom ne bi postigla svrha kažnjavanja kako specijalne tako ni generalne prevencije.

 

Vijeće je, također, opredjeljujući se za ovu disciplinsku mjeru imalo u vidu preventivni i generalni karakter disciplinskih mjera, posebno suštinu i značaj najteže disciplinske mjere, pa se opredijelilo za najtežu kako bi se njenim izricanjem demonstriralo pravosuđu, nositeljima pravosudne funkcije, profesionalnoj zajednici u cjelini, kao i građanima i široj javnosti, da pravosuđe i njeni najviši organi imaju odlučnost i odgovornost da sankcioniraju svoje članove za sve oblike narušavanja integriteta i digniteta sudijske funkcije, odnosno narušavanja povjerenja u pravilan i zakonit rad pravosuđa.

 

Nadalje, u obrazloženju Odluke se navodi da je donesena u namjeri i uvjerenju da pošalje jasnu i odlučnu poruku da je Vijeće, kao nezavisni i samostalni organ koji ima zadatak da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe, pa tako i odgovorno pravosuđe, odlučno štititi i unaprjeđivati profesionalnost pravosuđa i njegovih nositelja, uključujući odgovornost i moralni integritet nosilaca pravosudne funkcije te da će stoga svako u pravosuđu, bez obzira na kojoj se poziciji nalazio i koju dužnost obavljao, snositi odgovornost za svoje radnje i postupke, na koji način će se ostvariti jačanje povjerenja građana u vladavinu prava i funkcionisanje pravne države u kojoj su svi jednako odgovorni pred zakonom te naročito afirmirati i jačati povjerenje u profesionalnost i odgovornost pravosuđa i njegovih nosilaca.

 

Navedena Odluka Vijeća je konačna, a sudija ili tužilac koji je razriješen dužnosti odlukom Vijeća može uložiti žalbu Sudu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz VSTV-a BiH. 

 

(Fena/Foto: arhiv/ mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još