Šta nikada neće izaći iz mode?

Uprkos svemu: Postoji jedna stvar oko koje se čak ni danas niko u BiH ne svađa! Znate li koja?!

Zabava09.03.20, 15:29h

Uprkos svemu: Postoji jedna stvar oko koje se čak ni danas niko u BiH ne svađa! Znate li koja?!
Da li ste se nekad zapitali postoje li neke okolnosti, situacije koje su uvijek aktuelne, koje volimo otkako znamo za sebe, a za koje mislimo da nikada neće biti prevaziđene?

 

 


Sigurno ste čuli izraz kako neke stvari nikada neće izaći iz mode – na primjer„mala crna haljina“, lijepi maniri ili uredan izgled. Ove, ali i mnoge druge stvari, ne definišu nas samo u domenu odjeće, izgleda ili ponašanja već utiču i na to kako nas drugi ljudi vide ili  kakav prvi utisak ostavljamo. 


Da li ste se nekad zapitali postoje li neke okolnosti, situacije koje su uvijek aktuelne, koje volimo otkako znamo za sebe, a za koje mislimo da nikada neće biti prevaziđene? 


Odgovor je da, postoje! Čak i u trenucima kada je djelovalo da će zavladati neki novi trend i baciti ih u zapećak, aktivnosti sa ove liste održale su se na površini i ostale nam omiljene. Da li ste saglasni sa odabranima ili biste možda dodali neku novu?


Odlazak na koncerte


Muzika se nekada davno u najkvalitetnijoj verziji mogla slušati samo na koncertima, zato što su snimci bili rijetki i često nekvalitetni. Sa pojavom savremenih tehnologija, surround sistema zvučnika i drugih inovacija, možete uživati u savršenom zvuku omiljenih izvođača u bilo kom trenutku, u udobnosti svog doma. 


Bilo bi logično očekivati pad prodaje karata za muzičke koncerte, ali se to nije desilo - štaviše, live izvođenja su aktuelnija nego ikada. Šta je doprinjelo ovakvom razvoju događaja? Jednostavno, specifičan osjećaj koji imate tokom uživo izvođenja nije mogao da zamijeni ni najautentičniji snimak i najkvalitetniji zvuk, pa su koncerti ostali neprikosnoveni – i čini se da će tako i ostati.


Čitanje knjiga


Razvoj tehnologije učinio je da skoro u potpunosti zaboravimo na pisanje rukom i brzo naučimo slijepo kucanje. Ipak, bez obzira na masovnu pojavu PDF formata knjiga, elektronskih spravica specijalizovanih za čitanje ovakvih formata i drugih inovacija, čovečanstvo nije prestalo da čita knjige. 


I ne samo to - postoje i dalje bestseleri koji dominiraju knjižarama, a knjige su među omiljenim idejama za poklone za sve uzraste i generacije. 


Da li je ovo slučaj zato što na Kindle-u ne možete da upišete komentare sa strane i napišete emotivnu posvetu ili zato što volimo osjećaj okretanja stranica – na to nemamo odgovor, ali znamo da je ovo još jedna aktivnost koja djeluje kao da je otporna na zub vremena. Uz šolju omiljene svježe mljevene kafe, čitanje knjiga može zapravo da postane i naša najomiljenija aktivnost. 

 

kafa-grand


Ispijanje prave, svježe mljevene domaće kafe


Kafa je, otkako je počela da bude široko rasprostranjena, postala omiljeni napitak u skoro svim dijelovima planete. Kreativnosti u načinima njene pripreme nije manjkalo, a različiti ukusi učinili su svoje, pa je tako došlo do stvaranja bezbroj vrsta – od jakog i kratkog esspresa, preko hedonističke moke, pa sve do filter kafe, sve su našle svoj put do onih kojima je dan nezaobilazno uokviren šoljicama.


Iako se u jednom trenutku činilo da će se tradicionalan način spremanja kafe, koji se u Bosni i Hercegovini njeguje otkako možemo da se sjetimo, povući pred „navalom“ modernih varijanti – to se nije desilo. Prava, svježe mljevena kafa, koja se mjeri punom kašikom i zakuhava u džezvi, dok njen dobro poznati miris ispunjava čitavu prostoriju, i dalje je jedini izbor mnogih. 


Da, isprobavamo i druge ukuse, ali nijedan se ne može mjeriti sa užitkom koji pruža bogata pjena, savršena aroma, karakterističan pun ukus i omamljujući miris one svježe mljevene. 


Čak i dok čitate ovaj tekst i sklopite oči na trenutak, probajte da vratite film unazad, na vrijeme kada ste prvi put postali svjesni mirisa i ukusa tog crnog, jakog napitka. Bez obzira na to da li je reč o trenucima kada ste samo gledali baku, tetku, komšije ili roditelje dok ispijaju svježe mljevenu kafu, ili je vi prvi put srknuli, osjećaj je baš taj - kao da je ona oduvijek tu, neizostavni napitak na listi svakog doma. 


Savršena, potpuna aroma u kombinaciji sa mirisom koji ispunjava, svakodnevno nas podsjeća da sitna zadovoljstva čine život ljepšim, a trenutke druženja zabavnijim.


Dakle...


Mala, crna haljina će uvijek biti - mala, crna haljina. Rješenje uvijek pri ruci za sve prilike, uvijek aktuelna. 


Poruke lične prirode, upućene dragim i posebnim ljudima, ispisane na stranicama poklonjenih knjiga, biće uvijek „in“. 


Osjećaj đuskanja uz binu, uz zvuke uživo omiljenog benda, nema alternativu. 


A karakterističan miris i pun ukus svježe mljevene kafe… Recimo ovako… Generacije su odrastale uz to, generacije će i odrastati. Jer, ona nikada ne izlazi iz mode – još uvijek je samo jedna: svježa, mljevena, domaća, nezamjenjiva kafa.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još