Predsjednik VSTV-a zakukao

Pokušavaju da ostvare svoj cilj i stvore opštu klimu u kojoj je jedino rješenje 'skloniti Tegeltiju' i onda će 'procvjetati ruže'

Front08.03.20, 19:29h

Pokušavaju da ostvare svoj cilj i stvore opštu klimu u kojoj je jedino rješenje 'skloniti Tegeltiju' i onda će 'procvjetati ruže'
Tegeltija je ocijenio da je Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS-a BiH u sadašnjem sastavu, koji je usvojen u Predstavničkom domu parlamenta BiH, do sada "najeklatantniji, najočitiji, brutalan, demokratskom društvu i principu podjele vlasti potpuno suprotan pritisak politike i političara na pravosudni sistem"

 

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija kazao je da je neprimjeren politički pritisak na pravosuđe destruktivan po ukupne demokratske odnose u BiH.

 

"Rukovodeći se tezom da dovoljno puta ponovljena laž postaje istina oni koji fabrikuju tu laž pokušavaju da stvore alibi za preuzimanje kontrole nad pravosudnim sistemom", tvrdi Tegeltija u intervjuu Srni, prenose mediji.

 

Tegeltija je ocijenio da je Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS-a BiH u sadašnjem sastavu, koji je usvojen u Predstavničkom domu parlamenta BiH, do sada "najeklatantniji, najočitiji, brutalan, demokratskom društvu i principu podjele vlasti potpuno suprotan pritisak politike i političara na pravosudni sistem".

 

"Zamislite političar Dragan Mektić, protiv kojeg je potvrđena optužnica za korupciju i kojeg očekuje suđenje, predlaže, a Predstavnički dom usvaja smjenu članova najvišeg pravosudnog tijela u BiH. Pa kakva je to poruka sudijama i tužiocima koji postupaju u predmetu u kojem je optužen taj političar ili bilo koji drugi političar za korupciju", pita Tegeltija.

 

On ističe da je, čak i kada se to zanemari, taj zakon potpuno suprotan svim evropskim standardima iz oblasti pravosuđa, navodeći da je zbog sličnog poteza Poljska izbačena iz Evropske mreže sudskih savjeta i ima ogroman problem sa Evropskom komisijom.

 

"Evo ja upućujem sve da od Brisela ili Delegacije EU u BiH zatraže mišljenje o kompatibilnosti ovakvog zakona sa standardima EU, kojoj BiH teži", rekao je Tegeltija.

 

Na pitanje da li je uspjela reforma pravosudnog sistema u BiH i pokušaj da se on učini efikasnijim, Tegeltija je kazao da je pravosudni sistem u BiH posljedica ustavne strukture BiH i da je kao takav veoma složen i suočen sa brojnim problemima koje nemaju neke druge zemlje.

 

"U meni vide personifikaciju pravosudnog sistema na koji nemaju uticaj i to žele da promijene, pri tome se služeći poznatim metodama diskvalifikacije, diskreditacije, spinovanja, etiketiranja koji se učestalo ponavljaju kroz medije koje kontrolišu. Na taj način pokušavaju da ostvare svoj cilj i stvaraju opštu klimu u kojoj je jedino rješenje 'skloniti Tegeltiju' i onda će 'procvjetati ruže", rekao je predsjednik VSTS-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još