Zbog pojave korona virusa

Đaci iz odjeljenja u kojem je zaraženi dječak iz Banje Luke u izolaciji 14 dana

Hronika05.03.20, 14:01h

Đaci iz odjeljenja u kojem je zaraženi dječak iz Banje Luke u izolaciji 14 dana
Pozvao je da se ne stvara panika, jer trenutno dva zaražena pacijenta koronavirusom ne predstavljaju epidemiju

 

Svi đaci iz odjeljenja koje pohađa učenik osmog razreda Osnovne škole „Branko Ćopić“ u Banjoj Luci zaražen koronavirusom, bit će u izolacionom periodu 14 dana – rečeno je danas nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

 

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zaljković je rekao da ne očekuju da ti đaci i budu pozitivni na koronavirus, ali da će se testiranja ponavljati i mole roditelje da djeca ne napuštaju svoje domove u narednih 14 dana.

 

Pozvao je da se ne stvara panika, jer trenutno dva zaražena pacijenta koronavirusom ne predstavljaju epidemiju.

 

Iz Doma zdravlja Banja Luka su potvrdili je  danas do  11 sati testirano 35 osoba, od toga 23 učenika iz Osnovne škole „Branko Ćopić“ i 12 nastavnika, a u toku dana bit će testiran još jedan broj đaka koji idu u odjeljenje s dječakom pozitivnim na koronavirus.

 

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je rekao da je izvršena dezinfekcija tog i još nekih objekata, gdje je procijenjeno da su se kretali oboljeli otac i sin, kod kojih su potvrđeni slučajevi zaraze koronavirusom.

 

Zavisno od razvoja situacije, bit će odlučeno da li će u ponedjeljak biti nastavljena nastava u Osnovnoj školi „Branko Ćopić“.

 

Nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije u Banjoj Luci je rečeno i da nema mjesta za paniku, a bit će pokrenuta pojačana kampanja informisanja javnosti o preventivnim mjerama, kojih se posebno moraju pridržavati hronični bolesnici.

 

Bit će nabavljena i dodatna oprema za zdravstvene radnike koji će biti u kontaktu s oboljelim.

 

Apelovali su na građane da bez velike potrebe ne dolaze u ambulante, kako ne bi širili infekciju, već da se prvo jave telefonom.

 

U RS su potvrđena dva slučaja virusa korona. Prva zaražena osoba je Banjalučanin koji je radio u Italiji, a nakon testiranja utvrđeno je da i njegovo dijete, učenik osnovne škole, ima simptome te bolesti.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!