UZNEMIRUJUĆI VIDEO/ Potpuni haos na granici Turske i Grčke

Tajni izvještaj Frontexa najbolje govori šta očekuje Evropu: Utopilo se dijete, objavljena snimka ubistva

Hronika02.03.20, 14:28h

Tajni izvještaj Frontexa najbolje govori šta očekuje Evropu: Utopilo se dijete, objavljena snimka ubistva
Ne mogu se vratiti u Siriju jer će me poslati u rat, a to ne želim, kaže jedan mladić, ustrajan u namjeri da se dokopa Evrope

 

Bilo je potrebno samo nekoliko sati od objave turskih vlasti da izbjeglice više neće sputavati na putu prema EU, do potpune eskalacije stanja na tursko-grčkoj granici.

 

Hiljade migranata s Bliskog Istoka i iz Afrike krenule su prema Grčkoj, prvoj evropskoj zemlji na svom putu.

 

Reporter britanskog Guardiana svjedočio je sceni u kojoj su se deseci Alžiraca domogli područja udaljenog petnaestak kilometara od grčke granice. Kaže kako hodaju u dugim kolonama, sa malenim ruksacima ili plastičnim vrećicama u kojima im se nalazi sva imovina. Nastavljaju putovanje uprkos jakoj kiši koja ih prati.

 

- Moramo dalje, ako zajedno, kao velika grupa, pokušamo prijeći granicu, neće nas moći zaustaviti - prenosi novinar riječi jednog migranta upućene svojoj skupini.

 

Razgovarao je i s bračnim parom iz Etiopije koji su mu potvrdili da su se na mukotrpno putovanje odlučili čuvši ohrabrujuće poruke turske vlade.

 

Na samoj granici stanje je haotično. Grupe iscrpljenih, promzrlih i gladnih migranata sjede u blatu. Alžirci koji predvode grupu viču na pojedince koji koriste mobilne telefone, u strahu da će policija vidjeti odsjaj ekrana u mraku.

 

Alžirci daju precizne upute kako se prebaciti preko ograde koja dijeli Grčku od Turske.

 

- Ako neko zaostane, nemojte čekati. Bježite!

 

Na službenom graničnom prijelazu Pazarkule čekaju hiljade ljudi. Potrgali su ogradu s turske strane i suočili se s grčkom interventnom policijom, ne mogu dalje. Tu su državljani Sirije, Libije, Iraka, Irana, Afganistana, pa čak i Eritreje i Bangladeša, javlja Guardian.

 

- Ne mogu se vratiti u Siriju jer će me poslati u rat, a to ne želim - kaže jedan mladić, ustrajan u namjeri da se dokopa Evrope.

 

"Ničija zemlja" između Grčke i Turske podsjeća na golemi migrantski kamp, a očajni ljudi ne namjeravaju odustati od nastavka puta.

 

Sve to u skladu je s tajnim izvještajom evropske agencije za granice Frontex, kojeg je ekskluzivno objavio njemački Die Welt. Grčka je u nedjelju zatražila pomoć te agencije u borbi s rastućim migrantskim valom. Bilježe se i prve ljudske žrtve, jedno se dijete utopilo, a 47 migranta spašeno je nakon prevrtanja čamca nedaleko grčkog otoka Lezbosa.

 

List navodi i kako je na tursko-grčkoj granici opsadno stanje, a u sukobima s migrantima policija koristi suzavac i dimne bombe. Dramatične prizore zabilježio je i novinar britanskog BBC-a koji je na Twitteru objavio videosnimku ubistva migranta.

 

Upozoravamo čitatelje da je snimka uznemirujuća.

 

Agencije javljaju kako je najmanje 1000 migranata od nedjelje ujutro stiglo do grčkih otoka.

 

U tajnom izvještaju Frontexa koji je "procurio" navodi se kako će kretanje migranata biti teško zaustavljivo nakon što je Turska odlučila otvoriti svoje granice. Za očekivati je da će već kroz nekoliko dana ili sedmica migrantske skupine doći i do zemalja Zapadne Evrope.

 

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još