ZLATKO DIZDAREVIĆ/ ZAŠTO SU NAM SE DESILI MIGRANTI

Obistinjuju se Gadafijeve riječi: 'Kada mene ne bude, svijet će preplaviti milioni izbjeglica, Mediteran će biti more krvi!'

Front01.03.20, 17:36h

Obistinjuju se Gadafijeve riječi: 'Kada mene ne bude, svijet će preplaviti milioni izbjeglica, Mediteran će biti more krvi!'
Kojim pravom je Turska u Siriji? Je li Turska napala Siriju? Nije. Je li Sirija napala Tursku? Nije. Kojim pravom jedna vojska jedne države uđe u drugu državu i zaprijeti vojsci te države da ne smije nastaviti oslobađati svoje teritorije jer će ih oni u protivnom vojno poklopiti - pita Dizdarević

 

 


Trideset i tri turska vojnika poginula u zračnom napadu u Siriji. Ankara je za bombardiranje okrivila snage sirijske vlade koje podupire Rusija i najavila odmazdu. NATO jučer održao hitnu sjednicu, Turci najavili da neće zaustavljati izbjeglice na granicama.


O svemu tome N1 govorio je Zlatko Dizdarević, bivši novinar i diplomata. Brojni mediji izvijestili su o "šokantnom napadu". Na pitanje da li njega ovo "šokira", kazao je:


- Ja sam šokiran njihovim šokovima koji su lažni jer sam od početka znao kuda to ide. Stalno mi pada na pamet posljednjih godina Gadafijeve riječi koji je rekao: Vi ste idioti, kada mene i ovakvih kao ja ne bude, svijet će preplaviti milioni izbjeglica, Mediteran će biti more krvi, a vi nećete znati šta ćete sami sa sobom.


Dizdarević je opisao kako on vidi kontekst dešavanja na ovom prostoru.


- Ja moram postaviti pitanje koje je kontekst za cijelu priču: Kojim pravom je Turska u Siriji? Je li Turska napala Siriju? Nije. Je li Sirija napala Tursku? Nije. Kojim pravom jedna vojska jedne države uđe u drugu državu i zaprijeti vojsci te države da ne smije nastaviti oslobađati svoje teritorije jer će ih oni u protivnom vojno poklopiti - kaže i dodaje:


- Nije problem u tome što je srušen međunarodni poredak, nego što smo se mi na to navikli.


- Sve stvari koje se dešavaju na Bliskom istoku su iz dva razloga, prvi - geostrategija energije;  drugi - geostrategija prostora - kazao je Dizdarević za N1, a više možete saznati u video prilogu.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 37

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još