'potuku se, prave buku, ne znamo šta da radimo'

Cvjeta ilegalni biznis u Sarajevu: Vlasnik objekta na Stupu bogati se na migrantima, građani u strahu mole za pomoć...

Hronika01.03.20, 17:08h

Cvjeta ilegalni biznis u Sarajevu: Vlasnik objekta na Stupu bogati se na migrantima, građani u strahu mole za pomoć...
Noću je posebno opasno... Potuku su, prave buku, ne znamo šta da radimo. Bila je u petak policija, ali ponovo je sve isto - pričaju uspaničeni stanovnici

 


Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo u petak su u sarajevskom naselju Stup pronašli 151 migranta, koji su bili smješteni u jedan stambeni objekat. 


Ekipa agencije Patria otišla je danas u ovo naselje, tačnije u ulicu Munira Gavrankapetanovića.


Iako su nakon akcije policije migranti prebačeni u centar Ušivak, a dio preuzela Služba za poslove sa strancima, danas ponovo pred istim objektom zatičemo migrante. 


Rijetki stanovnici koje smo zatekli na ulici kažu nam da je zbog svega stanje u ovoj ulici haotično i opasno, piše Patria.


- Noću posebno. Potuku su, prave buku, ne znamo šta da radimo. Bila je u petak policija, ali ponovo je sve isto - pričaju uspaničeni stanovnici. 


Dodaju da ne razumiju zbog čega određene humanitarne organizacije dostavljaju hranu i pomoć ovim migrantima, smještenim u nelegalan objekat. 


I sami smo se uvjerili da je tako, jer smo zatekli određena vozila koja su dovezla pomoć migrantima. 


Podsjećamo, u novembru prošle godine jedan migrant je pao s ovog objekta. 


Do vlasnika objekta nismo uspjeli doći, piše Patria, ali su im stanari ove ulice otrili da on smještaj migrantima naplaćuje od 3 do 4 KM. 


- To traje skoro godinu dana. Nakon policijske akcije u petak, sada ih opet ima 100-tinjak. Vlasnik objekta za noć uzme 300-400 KM, a mjesečno i do 14.000 KM. A ispaštaju ostali građani -  poručuju stanovnici. 


Jedna policijska akcija očito je nedovoljna da se suzbije ilegalni smještaj za migrante, ali i ilegalno dostavljanje pomoći. 


- Neko je odlučio zarađivati na tuđoj muci, ali na muku staviti svoje komšije. Policijski organi bi češće trebali dolaziti u ovu ulicu, ali i zaustaviti ilegalni biznis vlasnika objekta, dok se ne desi neka tragedija - poručuju u razgovoru za Patriju stanovnici ulice Munira Gavrankapetanovića.

 

Više fotografija pogledajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još