Ankara pojačala napade

Zaoštrena kriza: Turska srušila dva sirijska aviona i uništila više od sto tenkova

Hronika01.03.20, 16:01h

Zaoštrena kriza: Turska srušila dva sirijska aviona i uništila više od sto tenkova
Diplomatski napori Ankare i Moskve da ublaže napetosti do sada nisu uspjele iznjedriti prekid vatre u pokrajini Idlib na sjeverozapadu Sirije


Turska je danas objavila da je razorila sirijski sustav protuzračne obrane, više od 100 tenkova i srušila dva zrakoplova sirijske vojske u ofenzivi kojom je odgovorila na ubojstvo 30 turskih vojnika u sirijskim zračnim napadima, prenosi Index.hr.


Napetosti na sjeverozapadu Sirije eskalirale su naglo otkako su sukobi između pobunjenika koje podržava Turska te s druge strane sirijske vojske kojoj je Rusija saveznica, dovele dvije regionalne sile do ruba izravnog sukoba.


Diplomatski napori Ankare i Moskve da ublaže napetosti do sada nisu uspjele iznjedriti prekid vatre u pokrajini Idlib na sjeverozapadu Sirije, zadnjem velikom uporištu pobunjenika u devet godina dugom građanskom ratu u Siriji.


Ankara je pojačala napade, uključivo udare bespilotnim letjelicama, protiv sirijske vojske od četvrtka kada su 33 turska vojnika ubijena u zračnim napadima koje je izveo Damask.


Još jedan turski vojnik ubijen je u petak čime se broj mrtvih u veljači popeo na 55.


Ranije danas sirijska vojska upozorila je da će srušiti svaki zrakoplov ili dron koji će kršiti njezin zračni prostor nad sjeverozapadom, prostorom koji godinama nadzire njezina saveznica Moskva.


"Ne kanimo sukobiti se s Rusijom. Naš je jedini cilj da sirijski režim okonča pokolj čime će se spriječiti i zaustaviti radikalizacija i migracija", rekao je turski ministar obrane Hulusi Akar.


Više o najnovijem zaoštravanju odnosa između Turske i Sirije čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/jk)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još