Osnovna potreba a ne luksuz

U BiH teško da će da se desi: Škotska uvodi besplatne uloške i tampone za sve žene

ŽENA iN01.03.20, 15:01h

 U BiH teško da će da se desi: Škotska uvodi besplatne uloške i tampone za sve žene
Prosječni trošak koji tokom čitavog života žene u Velikoj Britaniji plate zbog toga što imaju menstruaciju iznosi približno 4.800 funti (5.600 eura)


Nakon što je Njemačka krajem prošle godine smanjila porez na tampone i uloške, Škotska će postati prva zemlja na svijetu koja će ih učiniti besplatno dostupnima svim ženama. Prvi nacrt prijedloga zakona 2017. je podnijela škotska parlamentarna zastupnica Monica Lennon, a prijedlog je prošao prvi krug glasanja, prenosi Bilten.


Lennon je izjavila da nijedna žena ne bi smjela biti uskraćena za higijenske uloške i tampone koji su osnovni, a ne luksuzni proizvodi kako su trenutno klasificirani zbog čega se oporezuju po stopi od 5 posto. Troškovi uvođenja ovog zakona procijenjeni su na oko 28 milijuna eura godišnje. Još nije odlučeno kako će se ovo pravo ostvarivati u praksi. Jedan prijedlog je da žene dobiju posebnu namjensku karticu putem koje će moći kupovati potrebne higijenske proizvode.


Organizacija Plan International provela je istraživanje koje je pokazalo da si 12 posto mladih žena ne može priuštiti adekvatne higijenske proizvode. Jedna od sedam ispitanica morala je posuditi uloške ili tampone od prijateljice jer ih sama nije mogla priuštiti, a petina ispitanica zbog visoke cijene higijenskih proizvoda koristila je zamjenske proizvode.


Ujedinjeno Kraljevstvo početkom godine uvelo je sličnu mjeru, no za razliku od škotskog univerzalnog modela ova mjera je dio programa sprečavanja dječjeg siromaštva pa je ograničena na učenice u školama. Podaci iz navedenog istraživanja pokazuju da je 49 posto djevojčica izjavilo da su propustile dan nastave jer si nisu mogle priuštiti higijenske proizvode za vrijeme menstruacije. Među onima koje su iz tog razloga propustile dan nastave, 59% ih je smislilo lažnu ispriku u strahu od stigme vezane uz menstruaciju. Očito je da se radi i o dodatnom strahu od stigmatiziranja temeljem siromaštva u slučaju djevojčica koje nisu u mogućnosti priuštiti higijenske proizvode. Prosječni trošak koji tokom čitavog života žene u Velikoj Britaniji plate zbog toga što imaju menstruaciju iznosi približno 4.800 funti (5.600 eura).


Pored financijskih razloga, besplatni higijenski proizvodi za djevojčice u engleskim školama uvedeni su i zbog odsustva s nastave u situacijama u kojima su djevojčice dobile menstruaciju u nepredviđeno vrijeme ili zaboravile ponijeti svoje uloške. Uvođenje besplatnih higijenskih proizvoda kroz prethodni, manji projekt “Red Box Project” pomogao je djevojčicama u takvim situacijama i općenito pridonio normalizaciji govora o menstruaciji.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!