Sve više država pogođeno epidemijom

U Njemačkoj zaražena vrtićka djeca, u Hrvatskoj šest slučajeva korona virusa

Hronika29.02.20, 17:06h

U Njemačkoj zaražena vrtićka djeca, u Hrvatskoj šest slučajeva korona virusa
Koronavirus je ukupno u svijetu ubio najmanje 2900 ljudi, veliku većinu u kopnenoj Kini. Zaraza je prisutna na svim kontinentima osim na Antarktici

 

Koronavirusom u kontinentalnoj Kini zarazilo se novih 427 osoba, što je više nego dan ranije kada ih je bilo 327, izvijestile su danas kineske zdravstvene vlasti, prenosi Index.

 

Ukupan broj zaraženih tako je u kontinentalnoj Kini dosegnuo 79.251. Jučer je od posljedica zaraze virusom COVID-19 umrlo 47 osoba, a dosad je u tom dijelu svijeta preminulo 2835 ljudi.

 

Kad se izuzmu podaci iz te najteže pogođene pokrajine, na području cijele Kine zabilježena su samo 4 nova slučaja zaraze u petak, što je najniža brojka otkako su kineske zdravstvene vlasti počele prikupljati te podatke. Južna Koreja koja sada ima 3.150 slučaja zaraze bori se s najvećim širenjem virusa izvan Kine. Broj umrlih popeo se na 17.

 

Koronavirus je ukupno u svijetu ubio najmanje 2900 ljudi, veliku većinu u kopnenoj Kini. Zaraza je prisutna na svim kontinentima osim na Antarktici.

 

Prema posljednjim podacima, u svijetu je zaraženo 85.697 osoba, a umrle su 2933 osobe. Do sada se izliječilo 39.769 ljudi.

 

Broj zaraženih porastao je u Italiji, SAD-u, Španij, Japanu, Iraku, Iranu i drugim zemljama. Nizozemska i Island su prijavili prve slučajeve zaraze.

 

Prema novoj procjeni WHO-a, rizik širenja i utjecaja koronavirusa je sada jako visok na globalnoj razini. No još se ne smatra da je riječ o pandemiji.

 

U Hrvatskoj je zabilježeno ukupno šest slučajeva zaraze koronavirusom.

 

Četvero je zaražene djece u zapadnoj Njemačkoj. Sva djeca pohađala su vrtić u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, saveznoj njemačkoj državi, teško pogođenoj epidemijom Covida-19. Predškolski centar pohađa više od stotinu djece. Vjeruje se da je virus u centar 'donio' odgojitelj predškolske ustanove koja se nalazi blizu nizozemske granice u okrugu Heinsberg, a bio je zaražen virusom. Djeca se dobro oporavljaju, rekli su dužnosnici Heinsberga.

 

I u Bonnu, koji se također nalazi u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, već dvije sedmice zatvoren je vrtić nakon što je potvrđeno da je jedan od zaposlenika zaražen virusom. Sada se 185 djece, polaznika vrtića testira na virus, kazala je šefica gradskoga Odjela za zdravstvo.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!