ODLAZAK ISTAKNUTOG AKADEMIKA

Komemoracija Muhamedu Filipoviću u petak, 28. februara, u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu

Hronika26.02.20, 17:11h

Komemoracija Muhamedu Filipoviću u petak, 28. februara, u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu
Komemoraciju zajednički organizuju Filozofski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Akademija nauka i umjetnosti BiH i Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU)

 

 


Komemoracija akademiku Muhamedu Filipoviću koji je preminuo danas u Sarajevu u  91. godini, bit će održana u petak, 28. februara, sa početkom u 10.00 sati u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, potvrđeno je Feni na Filozofskom fakultetu.


Komemoraciju zajednički organizuju  Filozofski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Akademija nauka i umjetnosti BiH i Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU).


Muhamed Filipović je bio član Akademije nauka i umjetnosti BiH, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik BANU.


Filipović je bio jedan od osnivača i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), a u vrijeme rata u BiH bio je potpredsjednik Muslimanske bošnjačke organizacije Adila Zulfikarpašića i ambasador Republike BiH u Velikoj Britaniji.


Rođen je u Banjoj Luci 1929. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Filozofiju je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Zagrebu. Diplomirao je 1952., a doktorirao 1960. godine.


Autor je više knjiga, a neke su i prevedene na druge jezike. Najveći broj prijevoda imala je knjiga "Lenjin - monografija njegove misli", koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, italijanski i kineski jezik.

 

(FENA/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook