Foto/ Razvijanje potencijala ženskog liderstva

Održana konferencija 'Fempower': O čemu je razgovaralo više od 60 liderki iz BiH?

ŽENA iN24.02.20, 11:34h

Održana konferencija 'Fempower': O čemu je razgovaralo više od 60 liderki iz BiH?
Tokom konferencije, kao tema od interesa istaknuto je političko učešće žena u BiH, kao i kreiranje novih prilika za razvoj biznisa kojim upravljaju žene

 

Više od 60 liderki iz Bosne i Hercegovine, koje su postigle zapažene rezultate i uspjehe u sferama biznisa, političkog uključivanja, ravnopravnosti, održivog razvoja i medija, okupilo se od 21. do 23. februara na prvoj trodnevnoj konferenciji liderki za razvoj „FEMPOWER“ u Sarajevu, s ciljem razvijanja potencijala ženskog liderstva.

 

fempower-konferencija-01-foto-imrana-kapetanovic

 

Konferencija je održana u sklopu projekta „Žene na izborima u Bosni i Hercegovini“, kojeg finansira Švedska, a implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i UN Women BiH, u partnerstvu sa Centralnom izbornom komisijom BiH, Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, Gender centrom Vlade FBiH, Gender centrom Vlade RS-a i Parlamentarnom skupštinom BiH.

 

konferencija-fempower-anne-marie-alves-curcic-foto-imrana-kapetanovic


„Kombinacijom institucionalne podrške partnerskim institucijama na državnom i općinskom nivou i inovativnog pristupa saradnji, umrežavanju, razmjeni informacija i znanja, kao i solidarnosti, projekt 'Žene na izborima u BiH' nastoji ohrabriti što više žena da se angažiraju u društveno-političkim procesima donošenja odluka“, izjavila je Lejla Ramić-Mesihović, projektna menadžerica u UNDP-u. Dodala je da će inovativni pristupi u realizaciji ovog dvogodišnjeg projekta rezultirati aktivnostima na formiranju Ženskog foruma za razvoj, kao platforme za saradnju u realnom i online okruženju. 

 

konferencija-fempower-panel-o-zenskom-poduzetnistvu-foto-imrana-kapetanovic


„Pokretanje vlastitog biznisa je od velikog značaja, ne samo za žene koje bi na taj način riješile egzistencijalno pitanje, ili se izmakle iz poslovnog okruženja u kojem nisu sretne, nego i za kompletno društvo, jer žene u BiH imaju ogroman potencijal“, rekla je Sabina Krivdić, poduzetnica iz Visokog, učesnica panela o ženskom poduzetništvu. Posebno je istakla važnost edukacije i pristupa dodatnim finansijskim izvorima u ostvarivanju biznis planova koje kreiraju žene. 


Tokom konferencije, kao tema od interesa istaknuto je političko učešće žena u BiH, kao i kreiranje novih prilika za razvoj biznisa kojim upravljaju žene. Na kraju događaja, učesnice su mapirale prioritete, moguća rješenja i buduće korake u osnaživanju ženskog liderstva u BiH. Tokom dalje realizacije aktivnosti projekta „Žene na izborima u BiH“, posebna pažnja bit će posvećena analizi i kreiranju inovativnih socijalnih usluga koje imaju za cilj pružanje adekvatnog rješenja kada je u pitanju hronični nedostatak vremena s kojim se suočavaju žene koje žele biti društveno angažirane. 


Umrežavanje žena liderki u BiH organizirano je u okviru projekta „Žene na izborima u BiH“, kojeg finansira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu sa UN Women i institucijama BiH.


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!