DAMIR NIKŠIĆ/ O ZEMLJI I ZEMLJIŠTU

Zemlju, za koju volite reći da ste se borili, neće naslijediti vaša djeca, već djeca tajkuna kojoj će vaša djeca biti kmetovi i sluge!


20.02.20, 22:24h

 

 


Kada se radi o lokalnim autokratama, ratnim švercerima i profiterima koji tvrde da su im glavni motivi političkog djelovanja patriotizam i velika briga za “svoj” narod; kada se radi o tim višedecenijskim političkim prevarantima i šibicarima koji insistiraju na antagonizmu između entiteta ili države i entiteta, dozvolite mi da nas sve upozorim na činjenicu da niko od tih patoloških lažova ne namjerava upisati državno zemljište na entitet da bi ga stavio na raspolaganje “svom” narodu, već da bi ga rasprodali “svojim” tajkunima i to “sve po zakonu”.


Jer jednom kada kupoprodajni ugovor na neko poljoprivredno ili građevinsko zemljište (pa makar se radilo i o urbanoj zelenoj površini u centru grada) prođe na Skupštini ili Parlamentu entiteta na dnevnom redu neke tačke - nema više vraćke! Za vijeke vijekova!


Narod će, ako ikada poželi raspolagati svojom zemljom, morati otkupljivati zemljište od novih i budućih barona, grofova, lordova, banova, begova, zemljoposjednika.


Vašu zemlju, za koju svi volite reći da ste se borili, neće naslijediti vaša djeca, već djeca tajkuna kojoj će vaša djeca biti kmetovi i sluge, ako je u međuvremenu ne napuste.


I neki budući ljevičari koji tu zemlju budu htjeli ponovo nacionalizirati i predati narodu - biće proganjani kao teroristi, kao “komunjare” i bacani u tamnice. (Barem u tome su složni svi neoliberalni etnonacionalisti.)


Zato borba za državno zemljište nije borba za BiH državu kako i jedni i drugi (iz dijametralno različitih razloga, ali sa istim ciljem rasprodaje države) žele prikazati. To bi trebala biti borba ljevice koje više nema (jer su je ili pokupovali ili prognali iz zemlje) za nekadašnje društveno vlasništvo samoupravnog socijalizma, za imovinu socijalističke republike; borba nove ekološke slobodarske ljevice za zajedničko vlasništvo - za “komons”.


Evo, priupitajte sve te ratne švercere i profitere (koji su u ratu okupirali zemlju i zauzeli vlast namještenim i kupljenim izborima) da li oni i njihovi tajkuni mogu potpisati da će poljoprivredno i građevinsko zemljište zelenih površina ostati u vlasništvu građana, u vlasništvu naroda sve dok ova država i entiteti postoje, kao svojevrsna zajednička svojina - pa ćete vidjeti šta će vam reći i kako će proći onaj koji digne ruku da postavi to pitanje.


Garantujem vam da će sva državna imovina, sva tzv. “neperspektivna vojna imovina” istog dana kada pređe u vlasništvo bilo kojeg entiteta, kantona ili opštine - već narednog ponedjeljka biti u vlasništvu nekog arapskog šeika, ruskog tajkuna, turske firme ili druge bjelosvjetske korporacije zahvaljujući kupljenim i ucijenjenim rukama vijećnika, zastupnika i poslanika na svim nivoima vlasti u ovoj zemlji.


Toliko o njihovoj tridesetogodišnjoj “brizi” za narode i građane ove zemlje.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 37

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još