Britanske vlasti obavijestile Haaški tribunal

Jadranko Prlić od sutra ima pravo na puštanje na prijevremenu slobodu

Hronika17.02.20, 17:17h

Jadranko Prlić od sutra ima pravo na puštanje na prijevremenu slobodu
Izvori Večerenjeg lista iz Haaga kažu da je to uobičajena procedura u kojoj države informiraju haaški mehanizam o tome kada po njihovim propisima osuđenik može zatražiti prijevremeno puštanje

 

Britanske vlasti obavijestile su haaški tribunal da Jadranko Prlić, pravomoćno osuđen za ratne zločine u Herceg-Bosni koji se nalazi na odsluženju 25-godišnje kazne zatvora u Ujedinjenoj Kraljevini, od sutra ima pravo na uvjetno puštanje na slobodu nakon odslužene polovice kazne.

 

Na to ima pravo po britanskim propisima, a pismo britanskih vlasti, koje je danas deklasificirao i objavio Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove u Haagu, postavlja pitanje predsjedniku tog mehanizma kada da puste Prlića na prijevremenu slobodu.

 

Izvori Večerenjeg lista iz Haaga kažu da je to uobičajena procedura u kojoj države informiraju haaški mehanizam o tome kada po njihovim propisima osuđenik može zatražiti prijevremeno puštanje. Dodaju da bi Prlić od sutra, 18. februara, mogao podnijeti zahtjev da bude pušten na uslovnu slobodu nakon odsluženja polovice kazne sukladno britanskim zakonima. Ali o takvom zahtjevu odlučuje predsjednik haaškog mehanizma, a ne samo slovo britanskih zakona.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!