ŽELJKA CVIJANOVIĆ UOČI POSEBNE SJEDNICE NSRS

Hoćemo li konačno da kažemo koliko je ko – stranci, Bošnjaci, Srbi, Hrvati – doprinio neredu u kojem živi BiH?

Front16.02.20, 17:25h

Hoćemo li konačno da kažemo koliko je ko – stranci, Bošnjaci, Srbi, Hrvati – doprinio neredu u kojem živi BiH?
Željka Cvijanović zaključuje da je BiH danas duboko unesrećeno društvo, jer nije dobilo priliku da se razvije kao istinska multietnička zajednica spremna da traume prošlosti pretvori u šanse budućnosti

 

 

Najkraće rečeno, BiH nikad nije ni dobila pravu šansu da živi život normalne države, a razloga za to je mnogo. Usuđujem se reći da je mogla postati koliko – toliko uspješno društvo, ali nije.


Kako saznaje Srpskainfo u Palati Republike, tako glasi dio uvodnog obraćanja predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović za sutrašnju posebnu sjednicu Narodne skupštine, koja je sazvana upravo na njen zahtjev, sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH.


– Današnja realnost je takva su Srbi isfrustrirtani stalnim nastojanjem da se  ukine njihov identitet i da se u kontinuitetu nasilno umanjuje ustavni kapacitet Republike Srpske. Hrvati su isfrustrirani činjenicom da ne mogu obezbijediti svoje predstavljanje u skladu sa ustavnim principom zaštite njihovih kolektivnih prava, jer su u nekoliko navrata Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH… Bošnjaci su nezadovoljni, jer BiH nije cijela – njihova. Možda im je obećana, ali je nisu dobili. Istina je da su im mnogi pomagali da je naknadno dobiju, jer se odlukama visokih predstavnika ranije, a kasnije odlukama Ustavnog suda BiH, nastojalo od BiH napraviti država koja bi po formi bila građansko društvo, a po svojoj suštini bila bi zapravo po mjeri Bošnjaka – ističe Cvijanovićeva.


Prema njenim riječima, nedavno usvojena Deklaracija SDA upravo o tome govori, a reakcije stranog faktora bile su zapanjujuće blage; trebalo im je čak nekoliko dana da sroče bilo kakvu reakciju odmjeravajući riječi da ne bi slučajno bile jednako oštre kao one koje po pravilu upućuju na račun političkih partija ili institucija Republike Srpske.


– Ova deklaracija SDA vrvi od antidejtonskih rješenja, a objašenjenje stranaca je bilo da je to najobičniji politički pamflet. U redu, ali ne mogu da ih ne upitam zašto im onda deklaracije partija iz Republike Srpske nisu obični politički pamflet, već na osnovu tih pamfleta sankcionišu političare – dodaje predsjednica.


Kada je, kako kaže, o odugovlačenju formiranja vlasti na nivou BiH razgovarala sa stranim predstavnicima, većina njih je „navijala“ za uspostavljanje vlasti, jer bi to značilo kakvo-takvo kretanje na evropskom putu, ili barem neki, iako mršav, kredibilitet države, ali bilo je i onih koji su govorili da su važnija neka druga pitanja od formiranja vlasti, a čak i to da je politički legitimno ne formirati vlast.


– U redu, prihvatam da demokratija raspolaže različitim alatima i sami biramo koje ćemo koristiti. Sad, kad su srpski predstavnici odlučili da na nivou BiH ne učestvuju u odlučivanju ili da spriječe propusnost odluka onda kad iz proceduralnih razloga moraju odlučivati, jer bi to učinio neko drugi, očekujem od istih tih stranih predstavnika da kažu da je i to politički legitimno i da je i to jedan od demokratskih alata, pošto i jeste tako. I očekujem da ni sad ne iznose kritiku, jer nisu kritikovali ni druge – riječu su Željke Cvijanović.


Zaključuje da je BiH duboko unesrećeno društvo, jer nije dobilo priliku da se razvije kao istinska multietnička zajednica spremna da traume prošlosti pretvori u šanse budućnosti.


– Bilo bi korektno i ispravno da utvrdimo odgovornosti i konačno kažemo koliko je ko – stranci, Bošnjaci, Srbi i Hrvati – doprineo neredu u kojem živi BiH – stoji u govoru predsjednice Republike Srpske, prenosi Srpskainfo.


Podsjećamo, sutra u 15 sati počinje posebna sjednica Narodne skupštine RS, a direktan povod je nedavna odluka Ustavnog suda BiH, koji je proglasio neustavnim član Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS u kome se kaže da se zemljište knjiži na Republiku Srpsku.


Kako je saopšteno iz Ustavnog suda, njihov stav je da se radi o državnoj imovini za koju su nadležne institucije BiH. I vlast, i opozicija u Srpskoj zajedno su odbacili ovakvu odluku Ustavnog suda, a očekuje se da na Narodnoj skupštini RS budu usvojeni novi zaključci o budućem zajedničkom odgovoru na takvu odluku Ustavnog suda.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)Komentari - Ukupno 59

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još