VIDEO/ NAKON SASTANKA U ISTOČNOM SARAJEVU

Dodik: Izbacit ćemo sudije, smijali se vi ili ne! Čović: Ne može pojedinačno da izlazi kako ko hoće!

Front13.02.20, 18:00h

Dodik: Izbacit ćemo sudije, smijali se vi ili ne! Čović: Ne može pojedinačno da izlazi kako ko hoće!
Nakon današnjeg sastanka delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH u Istočnom Sarajevu izjave novinarima dali su lideri - Dodik i Čović

 

 


Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, nakon sastanka sa delegacijom HDZ-a u Istočnom Sarajevu, kazao je da je Bosna i Hercegovina dovedena u bezizlaznu situaciju zahvaljujući međunarodnoj zajednici. Ponovio je da rukovodstvo entiteta Republika Srpska neće odlučivati u institucijama BiH.


Njegova poruka je da će izbaciti strane sudije iz Ustavnog suda.


Dodik je rekao kako SNSD i HDZ već duže vremena dijele iste vrijednosti, te da je jedna od tačaka razgovora bila i Izborni zakon.


- Konstitutivni narodi moraju da budu legitimni. Mi ćemo predati prijedlog zakona, kao i prijedlog zakona koji će eliminisati strane sudija iz Ustavnog suda i dovesti u poziciju da Ustavnim sudom vlada BiH, poručio je Dodik, javlja N1.


- Naše prijatelje sam upoznao sa odlukom rukovodstva da ćemo obustaviti odlučivanje u institucijama BiH, to podrazumijeva da se neće odlučivati ni o čemu, dok se ove stvari ne riješe, kazao je Dodik.


Prema njegovom mišljenju, međunarodna zajednica je najveći krivac što se BiH nalazi u poziciji u kojoj se nalazi.


Zbog međunarodnog faktora, koji su mešetarili ovdje, sve što su uradili uradili su da se uruši konstitutivnost naroda i pravi neka BiH od građana. Vidjeli smo kako pristupaju tome Bošnjaci. Kada su za Mostar - onda su za prava naroda, a u BiH - za prava građana. Koncept konstitutivnosti je civilizacijski i demokratski. Svako nametanje formi od stranaca - doveli su BiH u bezizlaznu situaciju. Uvjeren sam da će ovaj prostor ostati miran, ali da politička rješenja trebaju da dobiju šansu, ne intervencionizmom međunarodne zajednice. Ona ima snagu, ali će morati da objasni zašto je sve ovo vrijeme bila podrška bošnjačkom konceptu BiH i stvaranju unitarne BiH, izjavio je Dodik.


Rekao je da smatra kako su politički stavovi HDZ-a i SNSD-a korektni, te da je međunarodna zajednica svojim rješenjima "krpila neke stvari koje su kasnije pravile probleme".


- Za mene je osnova naš ustav, Dayton, legitimnost, konsenzus oko svih pitanja kada izlazimo vani. Zna se kako koje pitanje funkcionira i kako se dogovara, a ne pojedinačno da izlazi kako ko hoće, poručio je nakon današnjeg sastanka sa Miloradom Dodikom lider HDZ-a BiH Dragan Čović, javlja N1.


Istakao je da smatra da u budućnosti slijedi više sastanaka kao današnji.


- Mislim da će ovakvih sastanaka biti češće u vremenu ispred nas. Htio sam da se upoznam sa odlukama koje su donijeli predstavnici srpskog naroda u BiH. Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH. To nas je u zadnjih godinu i po dana udaljilo od svih integracijskih ambicija. Ja sam upoznao Dodika o onome što radimo kako bismo riješili pitanje izbornog zakonodavstva, kako organizirati izbore u Mostaru, kazao je i dodao:


- Uglavnom, oko tih stvari imamo suglas i imali smo ga dosad. Idući tjedan ću sa Radončićem i Izetbegovićem sjesti kao partner, da vidimo da li ta partnerstva daju rezultat ili ne i kako se dalje oko svega ponašati.


Čović je istakao da je je za njega osnova svakog odlučivanja u "ustavu, Daytonu i legitimnosti".


- Kriza je nagrzila neke druge pore, biće najvjerovatnije ovo što je gospodin Dodik rekao, ja sam rekao i ranije šta mislim o procesima u kojima učestvuju međunarodni predstavnici. Za mene je osnova naš ustav, Dayton, legitimnost, konsenzus oko svih pitanja kada izlazimo vani. Zna se kako koje pitanje funkcionira i kako se dogovara, a ne pojedinačno da izlazi kako ko hoće, kazao je Čović, između ostalog.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 84

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još