Američki Demokrati u panici zbog uspjeha Bernieja Sandersa

Socijalist trenutno najizgledniji protukandidat Donalda Trumpa: Zašto stranka želi spriječiti njegovu pobjedu

Front12.02.20, 19:40h

Socijalist trenutno najizgledniji protukandidat Donalda Trumpa: Zašto stranka želi spriječiti njegovu pobjedu
Bernie Sanders i Demokratska stranka imaju gotovo teološki suprotstavljene svjetonazore koje su naprosto nepomirivi, zbog čega je Sanders većinu svoje političke karijere bio nezavisan zastupnik koji se stranci približavao samo uoči izbora

 

Izvor: Jutarnji.hr

 

Sanders pobjednik izbora u New Hampshiru, ali Demokrati žele spriječiti pobjedu samoprozvanog socijalista

 

Bernie Sanders, 78. godišnji samoprozvani demokratski socijalist, osvojio je relativnu većinu glasova u New Hampshireu; drugoj saveznoj državi koja je birala protukandidata Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2020. godine.

 

Osvojivši 25,9 posto glasova, Sanders se popeo na sam vrh ljestvice demokratskih favorita, ali mu “za vratom pušu” mlada politička senzacija Pete Buttigieg s 24,4 posto i Amy Klobuchar s 19,8 posto koji predstavljaju umjerenu struju Demokratske stranke. Donedavni favoriti Elizabeth Warren i bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden ozbiljno su podbacili na drugim predizborima, zbog čega bi uskoro mogli ostati bez donatora i okončati svoju kampanju.

 

Andrew Yang i Michael Bennet sinoć su se povukli iz utrke za Bijelu kuću.

 

Vodstvo Demokratske stranke zabrinuto je zbog dosadašnjih rezultata predizbora. Dok dvije potpuno suprotne struje stranke vode mrtvu trku za simpatije biračkog tijela, sve više Demokrata pod uvjetom anonimnosti govori da će predsjedništvo učiniti sve što je u njihovoj moći da nadoknade razliku manju od 1 posto u odnosu na Bernieja Sandersa kako bi blokirali nominaciju samoprozvanog socijalista.

 

- Volim Bernieja, on je iskren i uvijek govori ono što misli, ali ne može pobijediti zato što Amerikanci nikada neće izabrati socijalistu – izjavio je Ed Rendell, bivši demokratski guverner savezne države Pennsylvanije, u razgovoru za Financial Times.

 

Isto smatra i jedan od glavnih političkih stratega Demokratske stranke, Kenneth Baer.

 

- Moramo biti svjesni činjenice da Sanders nije Demokrat. On promovira vrijednosti u koje niko u stranci ne vjeruje – kazao je Baer, naglasivši da bi njegovom nominacijom stranka mogla 'zaraditi' etiketu socijalističke, zbog čega bi mogla izgubiti i na sljedećim izborima za Zastupnički dom.

 

Naime, Bernie Sanders i Demokratska stranka imaju gotovo teološki suprotstavljene svjetonazore koje su naprosto nepomirivi, zbog čega je Sanders većinu svoje političke karijere bio nezavisan zastupnik koji se stranci približavao samo uoči izbora.

 

- Bernie će se boriti do samoga kraja. Za njega je ova kampanja poput bitke kod Alama – zaključio je Baer, aludirajući pritom na njegove poodmakle godine i problematično zdravlje (prije samo nekoliko mjeseci je preživio ozbiljan srčani udar), koji bi se uskoro mogli naći na “tapeti” umjerene struje.

 

No, čak i njegova popularnost pada u odnosu na rezultate koje je bez pretjerano muke ostvarivao 2016. godine kada je izgubio nominaciju Demokratske stranke u korist Hillary Clinton.

 

Od Super Utorka, dana kada će se u najvećem broju saveznih država raspoređivati čak 494 delegata, dijeli nas manje od mjesec dana. Trenutno su u utrci još tri ozbiljna kandidata i više nego ozbiljan Michael Bloomberg koji se tek sprema ući u kampanju. Umjerena struja Buttigiega i Klobuchar, a samim time i Bloomberga, ima neusporedivo veći potencijal ukrupnjivanja glasačkog tijela od demokratske ljevice. Simpatizeri Bernieja Sandersa Petea Buttigiega nazivaju “Wall Street Peteom”, aludirajući pritom na njegovu umjerenu ekonomsku politiku koja po mišljenju demokratskih socijalista favorizira bankarski sektor umjesto radničke klase.

 

Međutim, trenutno najveći problem umjerene struje je činjenica da Buttigieg, Bloomberg, ali i Klobuchar imaju u najmanju ruku problematičan odnos s afroameričkim i hispanskim glasačkim korpusom Demokratske stranke. Također, ozbiljan problem Demokrata jest i činjenica da niko od preostalih kandidata nije uspio osvojiti simpatije saveznih država srednje Amerike, tzv. “fly-over-states” koje su ključne za ulazak u Bijelu kuću.

 

Predizborne ankete se posljednjih sedmica zabavljaju uspoređivanjem kandidata Demokratske stranke i Donalda Trumpa aludirajući pritom na to da su svi Demokrati popularniji od Trumpa.

 

No, kao što je to i Hillary Clinton bolno naučila, veći postotak preferencijalnih glasova na nacionalnoj razini, na kojima se temelji njihova analiza, ne znači nužno potreban broj elektorskih glasova koji se dobivaju upravo u saveznim državama u sredini SAD-a.

 

Kampanja unutar Demokratske stranke traje već punih godinu dana, a utrka će tek sada ući u svoju ključnu fazu. Unutarnja previranja i nesuglasice između dvije nepomirive struje mogle bi iscrpiti Demokrate i prije početka borbe za Bijelu kuću koja službeno počinje nakon nominacije ovoga ljeta.

 

S druge strane, čeka ih Donald Trump s nevjerovatnih 49 posto podrške na nacionalnoj razini i 93 posto podrške u Republikanskoj stranci. Aktualnom predsjedniku je gotovo sve servirano na dlanu. Senat ga je prošle sedmice oslobodio svake optužbe, opozicija niže gaf za gafom, gospodarstvo neprestano bilježi rast, nezaposlenost pada, a epidemija koronavirusa mu je privremeno onesposobila i najljućeg suparnika na globalnoj pozornici – Kinu.

 

Trump je spreman za početak krvave borbe za novi mandat u Bijeloj kući. Do sada je dokazao da ne zazire od korištenja svih raspoloživih sredstava koji bi mu mogli opravdati cilj; pobjedu.

 

U ovome trenutku djeluje kao da mu ništa ne može stati na put do drugog mandata. Na nama ostalima je da se pitamo što će biti spreman učiniti tijekom četiri godine kada će znati da se zbog ustavnih ograničenja koja mu onemogućuju reizbor, ne treba zamarati "pravilima igre".

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!