U 85. godini života

Odlazak još jednog barda novinarstva: u Sarajevu danas preminuo Enver Enko Mehmedbašić

Hronika12.02.20, 15:42h

 Odlazak još jednog barda novinarstva: u Sarajevu danas preminuo Enver Enko Mehmedbašić
Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, među kojima su: Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva 1971.

 

Jutros je u Sarajevu u 85. godini umro Enver Enko Mehmedbašić, novinar, književnik, humorista i satiričar.


Enko je 1935. rođen u Tuzli. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Kao reporter pisao je iz mnogih zemalja Evrope, Azije i Južne Amerike. Imao je svoje stalne kolumne u Oslobođenju i gotovo svim drugim najznačajnijim i najtiražnijim listovima na ovim i širim južnoslovenskim prostorima.


Ostale su upamćene njegove stalne rubrike kao što su "Ljudovanje", "Enkologija", "Vrteška", "Podrumska straka", "Nasmiješite se, molim" i druge. U ratu je pisao kolumne u Oslobođenju, nastojeći da unese i zrno šale u svoje radove kako bi ohrabrio ljude.


U literaturi se bavio se isključivo humorom i satirom. Objavio je 10-ak knjiga humorističke i satiričke proze, dobitnik je više uglednih književnih nagrada iz tog žanra, neke njegove satirične priče ušle su u domaće i svjetske antologije.


Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, među kojima su: Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva 1971. Nagrada Radoje Domanović za satiričnu priču 1990. najstarijeg humorističkog lista Jež, Zlatnu značku lista Oslobođenje, Nagradu Jugoslavenskog festivala humora i satire, u Budvi, 1968, Srebrnu čiviju, nagrada Prvog jugoslavenskog festivala humora i satire Čivijada, Šabac, te više nagrada Udruženja novinara BiH.


(Oslobođenje/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!