Novi ultimatum nakon odluke Ustavnog suda BiH

Predstavnici RS-a će blokirati donošenje odluka u državnim institucijama

Front12.02.20, 12:47h

Predstavnici RS-a će blokirati donošenje odluka u državnim institucijama
Ovaj stav su zauzeli nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS

 

Predstavnici Republike Srpske na nivou Bosne i Herecgovine obustavit će svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog Zakona o Ustvanom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija - rečeno je nakon današnjeg sastanka zvaničnika RS-a, pojedinih institucija i predstavnika parlamenranih stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu. 


Ovaj stav su zauzeli nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS. 


Također, zaključili su da je neophodna hitna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će raspravljati o odlukama Ustavnog suda BiH, rekla je entitetska predsjednica Željka Cvijanović. 


Ona je na konferenicji za novinare rekla da su godinama odluke Ustavnog suda BiH štetne po interese RS, veoma često izlaze iz okvira nadležnosti samog Ustavnog suda BiH i služe za prekrajanje onoga što je dato Ustavom BiH. 


Na sastanku koji je održan je u Palati RS-a, osim predstvanika vladajuće koalicije u RS, prisustvovali su i opozicionari te ministar poljoprivrede Boris Pašalić i predsjednik Ustavnog suda RS Džerald Selman


Ustavni sud BiH je, na zahtjev sedam delegata Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, donio odluku kojoj je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još