Predsjednica Udruženja 'Majke enklave Srebrenica i Žepa'

Munira Subašić: Mladiću želim zdravlje i da dočeka 150 godina!

Hronika11.02.20, 20:34h

Munira Subašić: Mladiću želim zdravlje i da dočeka 150 godina!
Pravosnažna presuda generalu Ratku Mladiću bit će pred haškim sudom izrečena do kraja 2020. godine

 

Lažna vijest da je Ratko Mladić, ratni zločinac umro u Hagu nije iznenadila Muniru Subašić, predsjednicu Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa". Ona je i prije medija dobila potvrdu iz Haga da Mladić nije umro.

 

„Scenarij mi liči na onaj sa Slobodanom Miloševićem, ali taj im je uspio. Tvrdim da je tek umro 2011. godine u Moskvi. Jedna porodica čuva taj grob na kojem nije njegovo ime“, kazala je Subašić, izražavajući nezadovoljstvo što mediji nisu imali želju da istraže tu temu.

 

Kada je riječ o Mladiću, u izjavi za Novinsku agenciju Patria Subašić kaže da mu želi da dočeka 150 godina.

 

„Molim se za njegovo zdravlje, da živi i doživi pravosnažnu presudu i osudu na doživotni zatvor. Da svaku noć vidi oči naše ubijene djece kako molećivo gledaju tražeći milost, ali je on nije imao. Da ga proganjaju, želim mu dug život“, kazala je Subašić.

 

Pravosnažna presuda generalu Ratku Mladiću bit će pred haškim sudom izrečena do kraja 2020. godine, najavio je Karmel Ađijus, predsjednik sudskog Mehanizma u Hagu, u redovnom polugodišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN u New Yorku.

 

Haški tribunal je generala Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici progona Muslimana i Hrvata širom BiH terorisanja civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1991-95. Mladićeva odbrana uložila je žalbu na tu presudu.

 

Haško tužilaštvo žalilo se na to što je general Mladić prvostepenom presudom oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

 

Očekuje se da će pred apelacionom vijećem u Hagu najranije ovog proljeća biti održana usmena rasprava o žalbama

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook