SVE SE RAZBJEŽALO PO SVIJETU

'Sad nudim platu od 1.000 KM i opet nemam radnika': Gazda kafića u BiH u očaju traži konobare

Biznis Klub08.02.20, 14:23h

'Sad nudim platu od 1.000 KM i opet nemam radnika': Gazda kafića u BiH u očaju traži konobare
Podaci sa stranice Plata.ba kažu da je prosječna plaća konobara u 2019. godini bila 607 KM, kuhara 734, a spremačice oko 900 maraka

 

 


Poslovi u ugostiteljstvu, bilo da se radi o kuharu, pomoćnom kuharu, konobaru, recepcionaru, sobarici… trenutno su najtraženiji u Bosni i Hercegovini. Na svim internet-stranicama, ali i Facebook grupama, na stotine je oglasa u kojima ugostitelji vape za radnicima, piše Avaz.


Pošten posao


No, stvarni razlog toga je, kako kažu nezaposleni, to što su premalo plaćeni.


- Radno vrijeme je 12 sati svakog dana, uglavnom šest dana u sedmici. Neki prijavljuju radnike, a negdje se radi nacrno. Opis posla je šturo naveden, uglavnom traže da se radi na više pozicija, odnosno da budeš i šanker, i konobar, i čistač. Na sve to nudi se plaća od 450 do 600 maraka. Ko imalo cijeni sebe, neće pristati na to robovlasništvo - rekao nam je Damir V., koji, i pored dugogodišnjeg konobarskog iskustva, ne može naći posao koji je, kako kaže, “pošteno plaćen”.  


Podaci sa stranice Plata.ba kažu da je prosječna plaća konobara u 2019. godini bila 607 KM, kuhara 734, a spremačice oko 900 maraka.


Promijeniti praksu


Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnog sindikata BiH, rekao je da će država, ukoliko se ne promijeni praksa, ostati bez ugostitelja, koji uglavnom odlaze u Hrvatsku, ali i dalje.


- Brojni konobari i kuhari tokom ljeta u Hrvatskoj zaradili su više nego što bi kod nas zaradili za dvije godine. Upravo zato tražimo da država napravi promjene - rekao je Šatorović.


Nema ni za 1.000 KM


I vlasnik kafea “Rio” iz Bihaća muku muči sa pronalaskom konobara. Prošle godine je, kako je kazao novinaru Avaza, imao trojicu konobara, koji su imali osnovnu plaću od 400 KM.


- Sad nudim 1.000 KM i nemam radnika. Sve se razbježalo – kazao je gazda.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još