VIDEO/ ISMIR JUSKO POSLIJE SVEGA

'Sve što sam rekao, opet bih... 40 dana nosio sam teret na grudima': A šta mu je Radončić poručio nakon govora?

Front30.01.20, 19:44h

'Sve što sam rekao, opet bih... 40 dana nosio sam teret na grudima': A šta mu je Radončić poručio nakon govora?
Rekao sam kolegama - ako smatraju da sam višak na sjednici - da ne dolazim i ne opterećujem ih. Odgovor je bio jednoglasan - ni za živu glavu, mi smo tim - priča Ismir Jusko dan nakon smjene Vlade KS

 

 


Ismir Jusko, sada već bivši ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, za N1 je govorio o smjeni Vlade ovoga kantona, o svom emotivnom govoru koji je obilježio sjednicu o opozivu vlade - kao i o razgovoru sa liderom SBB-a, Fahrudinom Radončićem, čiji je i Jusko član.


Jusko je rekao da je dobio mnogo više podrške nego što je očekivao nakon govora koji je održao na sjednici održanoj 29. januara. Rekao je kako mu nije bila namjera da se obraća.


- Nisam znao da će biti obraćanja kolega, a to je zadnja prilika da se obratimo građanima Kantona Sarajevo. Kada sam stao za govornicu, vidio sam 12 kolega s kojima sam radio. Najgore bi licemjerstvo bilo da sve ono što su oni uradili nisam javno rekao. Četrdeset dana sam nosio teret na grudima, jer sam svjestan šta se dešava, 40 dana, prije sjednice Vlade rekao sam kolegama - ako smatraju da sam višak na sjednici - da ne dolazim i ne opterećujem ih. Odgovor je bio jednoglasan - ni za živu glavu, mi smo tim. Sve što sam rekao, da me vratite 10 puta - ponovio bih isto - ispričao je Jusko za N1.


Kazao je kako ovo nije prva vlada koja je smijenjena, smijenjene su i neke ranije.


- Imali smo tim ljudi koji je imao toliko različitosti, nastojali smo da budemo podrška jedni drugima. Zato postoji mandat od četiri godine. Kada uđete u ministarstvo, ne možete raditi sve isti dan na svim projektima. Morate upoznati sekretare, pomoćnike, to je proces za koji treba vrijeme.


Kazao je kako je iza njih dobar period, ali...


- Volio bih da su neke okolnosti bile takve da spojimo mandat i onda govorimo o rezultatima. Svjestan sam da se ovo dešava, ali moramo dalje - kazao je Jusko.


Jusko je predložen za ministra unutrašnjih poslova KS, zahvalio se Predsjedništvu stranke koja mu je dala tu privilegiju. A o dolasku na tu funkciju je kazao:


- Sačekao bih da dođe do polaganja zakletve. Najiskrenije, bezbjednost je moje prirodno okruženje. Isticao sam - nemkojte mi dirati policiju. Oni su servis građanima i državi. Okruženje u kojem se najbolje snalazim - poručio je.


Da li je nakon govora imao kontakta sa Fahrudinom Radončićem?


- Jednu od prvih poruka sam dobio od predsjednika Radončića, podržava sve što sam rekao. Smatra da nisam ništa loše rekao, iznio sam činjenice koje su vezane za moju malenkost i ono što su kolege uradile prema meni i boračkoj populaciji. Nije mi zamjerio ništa, apsolutno - izjavio je a potom je pojasnio prirodu odnosa sa Fahrudinom Radončićem.


- Vratit ću se unazad, kada sam postavljen za ministra komunikacija, treći dan sam otišao kod njega, preuzeo sam ministarstvo i pitao za instrukcije. Rekao je da ima tri. Prva - dobro vodi računa šta potpisuješ, da ne potpišeš nešto gdje će narod imati štetu. Šta god da se dešavalo - na tvom nivou, nebitno od partije koja pregovara, ako ima korist - podrži to. Treća - da se isključivo pridržavam Ustava i zakona. Od tog momenta do sad nisam dobio poziv od Radončića za naredbu i instrukciju - rekao je te ponovio da mu je to bio motiv da radi.


Nastavak teksta čitajte ovdje, a kompletan razgovor možete pogledati u priloženom videu...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još