ružne vrećice ispod očiju

Postoji više tipova podočnjaka, kad ovo pročitate - konačno ćete ih se riješiti!

Lifestyle27.01.20, 20:38h

Postoji više tipova podočnjaka, kad ovo pročitate - konačno ćete ih se riješiti!
Vrećice ispod očiju, blago oticanje ili natečenost ispod očiju, česti su kako lice stari

 

Vrećice ispod očiju obično su kozmetička briga i rijetko su znak ozbiljnog zdravstvenog stanja. Lijekovi kod kuće, poput hladnih kompresa, mogu poboljšati izgled vrećica ispod očiju. Za trajnu ili mučnu podbuhlost, hirurgija na kapcima može biti opcija.

 

Vrećice ispod očiju, blago oticanje ili natečenost ispod očiju, česti su kako lice stari. Sa starenjem tkivo oko očiju, uključujući neke mišiće koji podržavaju vaše kapke, slabi. Normalna masnoća koja pomaže u poticanju očiju tada se može premjestiti u donje kapke, što uzrokuje natečenost kapaka. Tekućina se također može akumulirati u prostoru ispod očiju, povećavajući oticanje.

 

TAMNI PODOČNJACI

Crni i tamni podočnjaci nastaju kao posljedica hiperpigmentacije. Ona može biti posljedica stalnog trljanja očiju, genetike ili izloženosti Suncu. Međutim, to nije sve. Nedostatak prokrvljenosti i loša cirkulacija dovode do nagomilavanja toksina u krvotoku i do zastoja u protoku limfe koja te toksine izbacuje. Nagomilani ispod očiju, oni mogu biti uzrok tamnih podočnjaka, dok uzrok plavih podočnjaka može biti u prekomjeran unos kofeina.

 

Rješenje:

Prirodni lijek za podočnjake je promjena prehrane, kao i načina života. Podočnjaci su rezultat iscrpljenosti i dehidracije organizma, a nekad su i znak bolesti. Ako se uporno pojavljuju i povećavaju, podočnjaci mogu biti uputa da odete kod liječnika. Da bi ih smanjili prirodnim putem, pokušajte se riješiti stresa ili ga ublažite, dovoljno se odmarajte i kvalitetno spavajte, pravilno dišite, nemojte piti puno kofeina i alkohola, prestanite pušiti, redovno vježbajte.

 

ŽUTI PODOČNJACI

Nisu tako izraženi kao tamni, ali svakako se bojojm razlikuju od ostatka kože. Ako su vam se pojavili žuti podočnjaci ispod očiju, to uopšte nije za zanemarvanje. Ova boja podočnjaka uglavnom ukazuje na neki poremećaj u organizmu. Možete imati problema s jetrom ili žuči, nedostatakom sna ili hroničanim umorom, poremećajem cirkulacije. Mogu doći od stres, alkohola i pušenje, te dugotrajnog izlaganja direktnim Sunčevim zrakama. Jedan od razloga zašto s mogu pojaviti je i višak karotena u organizmu, ukoliko pretjerano konzumiramo hranu baziranu na žutim i narandžastim namirnicma kao što su mrkva, citrusi, kajsije, tikva.

 

Rješenje:

Upijajte dovoljno Sunčevog svjetla, koristite nježnu i prirodnu kozmetiku za područje oko očiju.

 

NATEČENI PODOČNJACI

Najčešće se pojavljuju od umora, dehidriranosti, ili od suznih očiju. Ukoliko mnoog vremena provodite u ležećem položaju, drenaža tekućine se ne odvija tako brzo i voda se nakuplja ispod oka. Ukoliko želite smanjiti natečeneost ispod oka, skidajte kontaktne leće svaku večer nekoliko sati prije spavanja, kako bi se oči odmorile i dobile dovoljnu količinu kisika. Smanjite ili ukinite konzumaciju alkohola i soli. Koristite hidratantne kreme bez mirisa i konzervansa.

 

Rješenje:

Uzmite dvije metalne kašike, smočite ih pod mlazom vode i odmah stavite u zamrzivač. Ujutro ih izvadite i stavite okrugli dio kašike na kapke barem na 5 minuta prije nego se počnete spremati na posao. Hladnoća će smanjiti otečenost i relaksirati osjetiljivo područje oko očiju.

 

Riješi se podočnjaka prirodnim putem?

Nastajanje podočnjaka često se pripisuje nedostatku pojedinih vitamina i minerala kao što su željezo, vitamin K, B12 ili antioksidansa poput vitamina A, C i E.  Šoljicu kafe zamijenite šoljicom biljnog čaja bogatog antioksidansima koji djeluju protuupalno. Za dobru i zdravu kožu potreban je optimalan unos vitamina A, E, B3 koje dobivamo kroz prehranu. Potrebno je izbjegavati konzumaciju brze hrane bogate masnoćama te konzumaciju namirnica slabe nutritivne vrijednosti. Posljedice konzumacije takvih namirnica će se prije ili kasnije manifestirati na našoj koži. Unesite u svoju prehranu voće i povrće, prije svega zeleno lisnato povrće kao što je špinat, kupus, kelj. Avokado i jaja obiluju biotinom, odnosno vitaminom B7. Mrkva je bogata beta-karotenom koji je zaslužan za proizvodnju melanina. Previše soli u organizmu može rezultirati zadržavanjem vode u tijelu i usporavanjem cirkulacije, a samim time i pojavom podočnjaka. Budući da su tamni podočnjaci mogući pokazatelj prisutnosti anemije, poželjno je svako jutro konzumirati 5 grožđica i 5 badema prethodno namočenih u malo vode.

 

(Azra, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MR)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!