Dok su im puna usta države i zaštite Bošnjaka i svih građana BiH

SDA i DF radi ličnih interesa ispred Nikšića stavljaju negatora genocida i protivnika NATO-a!

Front24.01.20, 10:12h

SDA i DF radi ličnih interesa ispred Nikšića stavljaju negatora genocida i protivnika NATO-a!
Predstavnici probosanskog bloka stranaka u Vijeću ministara BiH smatraju da se imenovanja direktora OSA-e i SIPA-e trebaju paralelno voditi, zbog čega je s današnje sjednice Vijeća ministara skinuta tačka dnevnog reda o imenovanju Darka Ćuluma za direktora SIPA-e

 

Izvor: Nap.ba

Piše: A. Čorbo-Zećo

 

Nermin Nikšić (SDP) predsjedavajući je Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH (OSA). Njega nisu podržali SDA i DF. Interesantno prilikom glasanja Munib Jusufović (SBB) bio je za Nikšića.

 

Ovakvim glasovanjem Jusufović je pokazao, za razliku od DF-a, da neće biti samo sateliti i slijepi putnik u provođenju politike SDA, što je unijelo tračak nade u močvaru od političke scene u BiH. Dok su SDA-u puna usta države i zaštite Bošnjaka i svih građana koji osjećaju BiH svojom zemljom u isti mah na funkciju predlažu čovjeka koji negira genocid u Srebrenici, koji je direktno kočio i skidao s dnevnog reda Plan reformi i slanje ANP-a u Brisel. Iako je Mirko Šarović jedan od omiljenijih političara u BiH, ne smije se zaboraviti da, a to ponajmanje smiju SDA i DF, kojoj opciji pripada i koje su njegove antidržavne poruke. Upravo je on bio najveći kritičar činjenice da je u Predsjedništvu BiH postignut dogovor i da je Plan reformi poslan u Brisel.

 

Za razliku od Šarovića Nikšić sa svojim SDP-om nastoji ojačati probosansku ideju i uvođenjem socijaldemokratije na prostoru cijele države vraća nadu za cjelovitu i jedinstvenu BiH u kojoj će svaki građanin osjećati BiH kao svoju. Pripadnici ove stranke, zastupnici i delegati ovih dana žurno rade na inicijativama i prijedlozima zakona koji će spriječiti negiranje genocida. Isto je tražio i Zlatko Miletić (DF) danas u Domu naroda, a onda njegov stranački kolega glasa protiv Nikšića za Šarovića koji ne želi takav zakon.

 

Zamjenici Nikšića su Sredoje Nović (SNSD) i Predrag Kožul (HDZ).

 

Odlučeno je tako na današnjoj konstituirajućoj sjednici ove komisije u Sarajevu.

 

Inače, članovi ove komisije su Safet Softić (SDA), Nenad Stevandić (US), Mirko Šarović (SDS), Zlatan Begić (DF), Asim Sarajlić (SDA), Nikola Špirić (SNSD), Bariša Čolak (HDZ), Marina Pendeš (HDZ) i Munib Jusufović (SBB).

 

Nakon konstituiranja ove Komisije, inače, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija treba započeti proceduru izbora direktora, zamjenika direktora i glavnog inspektora OSA-e.

 

To je neophodno učiniti budući da je aktuelnom generalnom direktoru Osmanu Mehmedagiću, zamjeniku Trifku Buhi i glavnom inspektoru Damiru Bevandi mandat istekao u novembru 2019. godine.

 

Predstavnici probosanskog bloka stranaka u Vijeću ministara BiH smatraju da se imenovanja direktora OSA-e i SIPA-e trebaju paralelno voditi, zbog čega je s današnje sjednice Vijeća ministara skinuta tačka dnevnog reda o imenovanju Darka Ćuluma za direktora SIPA-e. Nejasno je zbog čega se vežu ova dva imenovanja, jer su potpuno odvojeni subjekti, ali je očito SDA-u po svaku cijenu stalo zadržati Osmana Mehmedagića na ovoj poziciji.

 

Za to im je ipak potrebna zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e. Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno - sigurnosne agencije BiH nadzire zakonitost rada Agencije; raspravlja i daje mišljenja o imenovanju generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora Agencije; razmatra izvještaje predsjedavajućeg o pitanjima iz njegove nadležnosti, uključujući mjere preduzete radi rješavanja problema u Agenciji utvrđenih prilikom provođenja inspekcijske kontrole, revizije ili istrage.

 

Također ova komisija razmatra izvještaje generalnog direktora o radu i troškovima Agencije, te posebno analizira način trošenja budžetskih sredstava; daje mišljenja o detaljnom prijedlogu budžeta Agencije; razmatra izvještaje glavnog inspektora; zahtijeva od zaposlenih u Agenciji da, uz pomoć predsjedavajućeg, osiguraju stručne savjete kada je to potrebno radi provođenja nadzora; provodi istrage o radu Agencije.

 

Komisija razmatra i druga pitanja iz oblasti rada Agencije u skladu sa Zakonom o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, kao i drugim posebnim zakonima iz kojih proistječe odgovarajuća nadležnost.

 

Nikšić je nakon konstituirajuće sjednice izjavio da će Komisija nastojati da ostvari punu kontrolu zakonitosti u radu Obavještajno-sigurnosne agencije, da se sve ono što je u nadležnosti i mogućnosti te komisije uradi na potpuno transparentan način i da se primjenjuju zakonska ovlaštenja.

 

Nikšić je novinarima kazao kako je za njega kao predsjednika SDP-a neprihvatljiv ponovni izbor Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e BiH, ali da će o imenovanju biti govora na sjednici Komisije za nadzor nad OSA-om.

 

DF, čiji predsjednik Željko Komšić ne ispušta državu BiH iz usta državotvornu neosjetljivost pokazao je već na prvom ispitu. Pokazali su da će biti samo slijepi putnik u provođenju politike SDA.

 

Šutnja oko činjenice da je rukovodstvu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH istekao mandat, uprkos što je imenovano i novo Vijeće ministara BiH, dokazuje da je plan skovan. Samo treba sada karte baciti na sto. Generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću, kojem je poništena diploma, a upitne su i druge koje posjeduje mandat je istekao 19. novembra 2019. godine, ali je on još uvijek na čelu OSA-e.

 

Poznato je da je Bakir Izetbegović, lider SDA u toku pregovora sa koalicijskim partnerima HDZ-om i SNSD-om tražio da se dvije pozicije ne diraju, to je ona od njegove supruge Sebije Izetbegović – direktorica KCUS-a i poziciju direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

 

Iako su iz SNSD-a najavljivali da neće podržati imenovanje Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e BiH jer je ta agencija, kako je kazao, radila na destabilizaciji entiteta RS, to su pogazili i očito prešutno dali ovu funkciju SDA. Ali, očito je veliko nepovjerenje među partnerima pa se vežu imenovanje Darka Ćuluma (SIPA) za imenovanje Osmana Mehmedagića (OSA) što nije zabilježeno ranijih mandata.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još