DRUGA STRANA PRIČE

Zašto je klijentu bh. banke nestao novac sa računa: Pogrešan potez mogao je imati i gore posljedice...

Biznis Klub23.01.20, 15:20h

Zašto je klijentu bh. banke nestao novac sa računa: Pogrešan potez mogao je imati i gore posljedice...
Klijent neće biti oštećen za iznos koji je nedozvoljeno skinut sa njegovog računa

 

 


Dana 23. 1. 2020. godine, u 9.40 časova, na portalu depo.ba, objavljena je vijest pod naslovom "Klijentima ove bh. banke nestaje novac sa računa: Odmah prijavite sve što vam je sumnjivo".

 


U članku se navodi sljedeće: "Trebinjska policija krajem decembra je Okružnom javnom Tužilaštvu u Trebinju dostavila izveštaj o počinjenom krivičnom djelu protiv dvije službenice. Jedan Trebinjac prijavio je policiji da mu je sa tekućeg računa u „Novoj banci“ AD Banjaluka, u tri novčane transakcije, bez njegove dozvole, nestalo oko 495 KM. U policiji navode da rade na rasvjetljavanju kvirivičnog djela krađa, a više detalja nisu saopštavali, osim što je potvrđeno da se radi o jednoj hercegovačkoj filijali Nove banke".


Molimo vas da u cilju korektnog i objektivnog informisanja javnosti hitno objavite demantije ove vijesti, obzirom da je objavljena nepotpuna informacija koja građane može dovesti u zabludu, te prouzrokovati neosnovanu sumnju u preduzete mjere zaštite sigurnosti korisnika bankarskih usluga - navodi se u obavijesti Nove banke.


Potvrđujemo da je došlo do kompromitovanja platne kartice Nove banke usljed neopreznog korištenja iste od strane klijenta na Internetu, prilikom čega su izvršene tri transakcije bez autorizacije klijenta. Klijent neće biti oštećen za iznos koji je nedozvoljeno skinut sa njegovog računa.


U cilju zaštite korisnika platnih kartica i smanjenja rizika od njihovog neovlašćenog korišćenja od strane trećih lica, savjetujemo sve korisnike da odgovorno koriste svoje platne kartice za plaćanja na Internetu, prije svega provjerom sigurnosti web stranice preko koje se vrši plaćanje.


Prednosti kupovine na Internetu su brojne, od uštede vremena, do velikog izboga roba i usluga, međutim potrebno je voditi računa o tome da se kupovina obavlja kod provjerenih trgovaca. Nova banka u svojoj ponudi ima posebnu platnu karticu koju preporučuje za kupovinu putem Interneta, obzirom da nije vezana za tekući račun, nego za poseban račun na koji korisnik uplaćuje željeni iznos za potrošnju i time ima bolju kontrolu online kupovine.


Takođe, savjetujemo građanima da ne učestvuju u online igrama na sreću, poput online klađenja, kod priređivača van Bosne i Hercegovine koji nemaju odobrenje nadležnih bosanskohercegovačkih institucija - poručuju iz Nove banke u svom reagiranju.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!