Radončić prvi put u javnosti kao novi/stari ministar sigurnosti BiH

Dogovori su pali: Osmica će ponovo biti na čelu OSA-e, diploma nije važna! A kako je Ćulum dospio na čelo SIPA-e?!

Front22.01.20, 21:00h

Dogovori su pali: Osmica će ponovo biti na čelu OSA-e, diploma nije važna! A kako je Ćulum dospio na čelo SIPA-e?!
Lider SBB-a je rekao da je ''prijatno iznenađen'' dosadašnjom saradnjom sa Osmanagićem. Govoreći o diplomama prvog čovjeka OSA-e, a o kojima je bilo mnogo riječi proteklih mjeseci, Radončić smatra da nije njegov posao da govori o tome te da to može problematizirati inspekcija

 

 

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza za bolju budućnost, gostovao je večeras u emisiji Pressing na N1 televiziji. On je, između ostalog, kazao da je Darko Ćulum prošao predviđene procedure i da sve ide u smjeru njegovog imenovanja za novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu. Najavio je također i da će da će Osman Mehmedagić (Osmica) ostati na čelu Obavještajno - sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.


Radončić je u razgovoru s Amirom Zukićem rekao da je legalista i da vjeruje Neovisnom odboru.


- Znate da je dosadašnji direktor otišao, i meni kao ministru i legalisti je ostalo da ime gospodina Ćuluma proslijedim ka Vijeću ministara. U međuvremenu se desila promjena statusa direktora jer želi da se penzioniše po zakonima Republike Srpske, jer će mu penzija biti mnogo veća - ispričao je Radončić na početku Pressinga.


- 'Na mom mjestu morate biti legalisti. Gospodin Ćulum ima tu hipoteku, ali mi gledamo da li je procesuiran. Prema njemu ne postoji procesuiranje, neka se organi izjasne o tome. Situacija je pravno potpuno čista, Neovisni odbor ga je predložio, a Neovisni odbor čine eksperti -  potcrtao je gost N1.


Da li je posrijedi politički dogovor i šta to znači?


- Ne mogu da se ne miješam u dogovore vladajuće koalicije. Bosna i Hercegovine je nažalost etnički podijeljena, i direktor SIPA-e je od početka Srbin. Vjerovatno da u tome ima poliike u smislu da će gospodin Ćulum imati sve ruke kojie su potrebne. Gospodin je prošao proceduru i to ide u tom smjeru - dodao je Radončić.


Potom je naglasio vezu između dva izbora - za direktora SIPA, ali i za direktora Obavještajno - sigurnosne agencije.


- To će ići zajedno - izbor direktora OSA-e i SIPA-e. Pozicija direktora OSA-e pripada Bošnjaku i to će biti Osman Mehmedagić. Ja ne kandidiram gospodina Mehmedagića, to radi predsjedavajući sa dva zamjenika. Iz ovih kontakata koje sam imao kao ministar sigurnosti, kao da sam radio pola godine i više, naša Obavještajna služba je respektovan partner u obavještajnom radu svih službi pa i onih najvećih zemalja - dodao je on.


Govoreći o ranijim oštrim kritikama koje je izgovorio na račun Mehmedagića i njegovog rada u OSA-i, Radončić je rekao da je kao član parlamentarnog nadzora s razlogom kritikovao neke pojave u ovoj instituciji.


- Kao član parlamentarnog nadzora OSA-e s razlogom sam skretao pažnju da u OSA-i imamo sukob na nacionalnoj osnovi. Mi sad imamo obavještajnu službu koja se nosi s povratnicima sa sirijskog ratišta, s ekstremnom opasnošću u hiljadama brojki migranata. OSA se pokazala kao odgovoran partner na međunarodnom planu. Iz ove saradnje s gospodinom Mehmedagićem, imam sve garancije da će i on i Obavještajna služba sve usmjeriti u one najvažnije stvari, da budemo odgovoran partner u antiterorističkoj alijansi - poručio je gost Pressinga.


Dodao je da je ''prijatno iznenađen'' dosadašnjom saradnjom s Osmanagićem. Govoreći o diplomama prvog čovjeka OSA-e, a o kojima je bilo mnogo riječi proteklih mjeseci, Radončić je rekao da nije njegov posao da govori o tome te da to može problematizirati inspekcija. 

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 87

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još