POVODOM ISKLJUČENJA Iz PROGRAMA

Stiglo pojašnjenje iz RAK-a: Nova BH više se ne može gledati u ponudi pojedinih kablovskih operatera, evo zašto...

Mediji16.01.20, 11:19h

Stiglo pojašnjenje iz RAK-a: Nova BH više se ne može gledati u ponudi pojedinih kablovskih operatera, evo zašto...
Pravilima Agencije je propisana obaveza kablovskih distributera da u svoju ponudu uvrste i sve TV stanice koje emituju zemaljskim putem u zoni mreže kablovskog distributera. Međutim, od ove obaveze je moguće izuzimanje u slučaju kada sama TV stanica ne dopušta distribuciju svog programa ili zahtijeva naknadu, što je slučaj sa programom Nova BH

 

 


Slijedom brojnih poziva i upita krajnjih korisnika u vezi sa isključenjem programa Nova BH iz programske ponude pojedinih kablovskih distributera, u cilju tačnog informisanja javnosti, Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) obavještava o sljedećem:

 

Pravilima Agencije je propisana obaveza kablovskih distributera da u svoju ponudu uvrste i sve TV stanice koje emituju zemaljskim putem u zoni mreže kablovskog distributera. Međutim, od ove obaveze je moguće izuzimanje u slučaju kada sama TV stanica ne dopušta distribuciju svog programa ili zahtijeva naknadu, što je slučaj sa programom Nova BH.


Kablovski/IPTV operateri samostalno sastavljaju programsku ponudu TV kanala, domaćih i stranih, koju nude u svojim sistemima u zavisnosti od komercijalnih interesa i poslovne politike firme, a povećanje pretplate za korištenje usluga je stvar poslovne politike kablovskih/IPTV operatera.


Agencija apeluje na sve zainteresovane strane koje koriste medijski prostor za vođenje poslovnih kampanja da vode računa o interesu krajnjih korisnika, koji kao pretplatnici njihovih usluga treba da imaju pravo na tačnu i blagovremenu informaciju, kao i na medije, da ne plasiraju dezinformacije u kojima se pominje „porez” i „oporezivanje” koje navodno uvode kablovski operateri, niti da u taj kontekst dovode Regulatornu agenciju za komunikacije. Poreze ne uvode privatne kompanije, već ih kao instrument javnih prihoda, propisuje država i njeni nadležni organi.


Na kraju, Agencija poziva relevantne institucije da provođenjem nadležnosti, u saradnji sa Agencijom, omoguće razvoj tržišta kablovske distribucije u Bosni i Hercegovini u skladu sa principima transparentnosti, pravične konkurentnosti i poštovanja obaveza autorskih i srodnih prava, a u najboljem interesu krajnjih korisnika - navodi se u saopćenju RAK-a.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još