Dok se panično broje potpisi

Najslabija karika u 'trojci': Ko je zastupnik čiji bi glas mogao odrediti sudbinu KS u naredne tri godine?!

Front14.01.20, 11:35h

Najslabija karika u 'trojci': Ko je zastupnik čiji bi glas mogao odrediti sudbinu KS u naredne tri godine?!
Trenutno je omjer 18:17 i sada ono samouvjereno najavljivanje rušenja Vlade KS od prije mjesec dana ne djeluje toliko izgledno... A i mjesta za "nemoralne ponude" ima...

 

Nakon što je zastupnica Jasna Duraković juče na svom Facebook profilu najavila da napušta SBB te da neće podržati rušenje Vlade Kantona Sarajevo kojom predsjedava Edin Forto iz Naše stranke, u vladu 'trojke' uvukla se panika, jer ima samo jedan glas više u odnosu na vladu 'četvorke'.

 

Obzirom na previranja proteklih sedmica na političkoj sceni u Kantonu Sarajevo, skupljanje potpisa za smjenu Vlade KS, povratak SBB-ovog, pa NBL-ovog, pa nezavisnog kandidata Fahrudina Pecikoze pod okrilje Fahrudina Radončića, odlazak Damira Marjanovića iz Naše stranke, ali i izlazak kćerke Nijaza Durakovića iz SBB-a, postaje sve neizvjesnije hoće li SDA sa koalicionim partnerima uspjeti srušiti Fortinu vladu.

 

Apsurd u koaliciji 'trojke' je, naime, taj što je čine zastupnici četiri stranke: SDA, SBB, DF-a i BOSS-a. Jedini poslanik u Skupštini KS ispred stranke Mirnesa Ajanovića, je Haris Pleho, čovjek između ostalog poznat i po tome da je u prošlom sazivu Skupštine KS (2014-2018.) bio Srbin, a sad je (opet) Bošnjak.

 

haris-pleho

 

Trenutno je omjer 18-17 u korist 'trojke', pa ono samouvjereno najavljivanje rušenja Vlade KS od prije mjesec dana ne djeluje više toliko izgledno. Dobri poznavaoci političkih previranja u ovakvim i sličnim situacijama smatraju da je "najslabija karika" upravo Pleho, zastupnik BOSS-a, koji jeste potpisao dokument da traži glasanje o nepovjerenju Vladi KS na čelu s Edinom Fortom, međutim, obzirom na principijelnost BOSS-a i prevrtljivost po kojoj je Pleho ostao poznat (sad Bošnjak, sad Srbin, pa opet Bošnjak), ali i činjenici da se na papir za smjenu aktuelne većine prvo potpisao pa prekrižio, pa ponovo potpisao (pogledajte sliku) - može se svašta očekivati.

 

potpisi-smjena-fortine-vlade
Kako se vidi prema dokumentu koji je tad dostavljen Skupštini KS, zahtjev su potpisali Fahrudin Pecikoza (SBB), Mahir Dević (SDA), Admela Hodžić (SDA), Samra Ćosović-Hajdarević (SDA), Aljoša Čampara (SDA), Jasmina Bišćević-Tokić (SDA), Smiljana Viteškić (SDA), Amra Hasagić (SDA), Sabahudin Delalić (SDA), Mirza Čelik (SDA), Hamed Aljović (SDA), Zvonko Marić (SBB), Sead Milavica (DF), Senad Hasanović (DF), Bibija Kerla (DF), Dževad Poturak (SBB), Bilsena Šahman (SBB) i Haris Pleho (BOSS).

 

Takođe, 'trojka' u raspodjeli resora nije računala na BOSS, tako da ova stranka, u slučaju izglasavanja nove većine u KS, ne bi dobila nijedno ministarstvo, jer je sporazumom Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića, koji je potpisan 13. decembra, utvrđeno da će SDA-u pripasti sedam, DF-u dva, a SBB-u tri ministarstva u novom sazivu Vlade KS. Dakle, itekako ima mjesta za 'nemoralne ponude'...

 

Podsjećamo, sredinom oktobra prošle godine, trojica zastupnika u Skupštini KS koji su tada činili Klub samostalnih zastupnika - BOSS, Fahrudin Pecikoza, Damir Nikšić i Haris Pleho (BOSS), dostavili su predsjedavajućem Skupštine Elmedinu Konakoviću, premijeru KS Edinu Forti i ostalim zastupničkim klubovima stranaka koje čine vlast u KS "Informaciju o statusu Kluba samostalnih zastupnika – BOSS".

 

- Informiramo vas da ostajemo dosljedni svojim prvobitnim zahtjevima koji podrazumijevaju ravnomjernu, a na osnovu brojnosti kluba i fer raspodjelu odgovornosti po resorima, institucijama i preduzećima iz svih kategorija, kao i da pregovorima vladajuće većine u vezi s novim raspodjelama namjeravamo pristupiti kao klub koji u ovom trenutku broji tri zastupnika – navodi se u Informaciji od oktobra, u kojoj je podvučeno da ako se zahtjevi Pecikoze, Nikšića i Plehe ispune, podrška aktuelnoj većini neće doći u pitanje.

 

U međuvremenu, Pecikoza je izgubljen - vratio se u SBB, Damir Nikšić će podržati aktuelnu većinu u KS, a Pleho je otvoren za ponude. Dakle, četvorka mora na svoju stranu dovesti BOSS-ovog Plehu - ponuditi mu 'fer raspodjelu odgovornosti po resorima, institucijama i preduzećima iz svih kategorija' i staviti tačku na izglasavanje nove većine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 44

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još