VIDEO/ Omiljeni imam godinama kasnije

Sulejman Bugari konačno odgovorio: Mnogi su se pitali zašto je otišao iz Sarajeva, je li ga kakva sila otjerala?

Mediji13.01.20, 23:19h

Sulejman Bugari konačno odgovorio: Mnogi su se pitali zašto je otišao iz Sarajeva, je li ga kakva sila otjerala?
Ovaj poznati hafiz i nekadašnji imam Bijele džamije na Vratniku u Sarajevu, nakon odlaska u Crnu Goru, postao je savjetnik crnogorskog reisa Rifata ef. Fejzića, te profesor na tamošnjoj medresi. Vjernici u BiH, nakon što je napustio zemlju, pitali su se zbog čega je to napravio?

 

 

Gost novog izdanje emisije “Izvan okvira” na N1 televiziji bio je islamski teolog, ugledni i dugogodišnji bosanskohercegovački imam, sa trenutnim prebivalištem u Crnoj Gori – hafiz Sulejman Bugari.


Njegova predavanja, britkost, autentičnost jezika, misli i govora izazivaju uvijek – bez iznimke – veliku pažnju javnosti – prvenstveno islamske religijske pripadnosti, ali i drugih religijskih svjetonazora, pa i nereligijskih. Njegova mirovna poruka odjekujuća je na prostoru Balkana, gdje se etablirao u “omiljenog imama” koji čovjeku vjeru i vjerovanje čini bliskim i srodnim. 


Islamske je studije započeo na sarajevskom Fakultetu islamskih nauka, završivši ih u Medini, gdje je diplomirao iz područja tumačenja Kur'ana, vrativši se potom u Bosnu i Hercegovinu, a kasnije i magistriravši na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Od septembra 2016. godine živi i radi u Crnoj Gori, gdje obavlja dužnost savjetnika reisa Rifata ef. Fejzića za misionarstvo.


Zaboravili smo dušu, poručuje Bugari u razgovoru na N1 televiziji, dodajući:


- Stanje nam je bolesno jer smo ekstremno pristupili ili jednoj ili drugoj strani – duhovnoj ili materijalnoj – svaka jednostranost boli. Nama je potreban univerzalan, objektivan pristup kompletnom životu, a tada i duša i tijelo dobijaju svoju hranu. Mi imamo rokove koje trebamo uraditi i za tijelo i za dušu. A dušu smo zapostavili. Moderna je nauka, također, zapostavila duhovnost i živimo posljedice toga.


Hafiz Bugari je poručio da filozofi stalno tragaju za odgovorima šta je smisao, šta hoćemo da postignemo u životu, šta je to svrha čovjekovog postojanja.


Ovaj poznati hafiz i nekadašnji imam Bijele džamije na Vratniku u Sarajevu, nakon odlaska u Crnu Goru, postao je savjetnik crnogorskog reisa Rifata ef. Fejzića, te profesor na tamošnjoj medresi. Vjernici u BiH, nakon što je napustio zemlju, pitali su se zbog čega je to napravio, da li je razlog bio bilo kakav pritisak. 


Na to Bugari u emisiji N1 televizije odgovara:


- Kakva sila, nema sile. Osjećaj je čudo, duša je čudo. Kada znaš šta hoćeš, šta radiš, onda je svejedno gdje radiš i gdje ćeš svratiti. Meni je lijepo, radim tamo i učim svakodnevno. Upoznajem nove poglede. Crnogorci prave razliku između čojstva i herojstva: heroj si kad se boriš da sačuvaš sebe od zla drugog; a čojstvo je kada želiš da sačuvaš drugog od svog zla. E nama fali čojstvo! Da drugog sačuvamo i zaštitimo od svoga zla, to je bogatstvo, to je i poruka vjere - odgovorio je Bugari.


A o čemu je omiljeni hafiz još govorio u emisiji "Izvan okvira" čitajte ovdje ili gledajte u priloženom u videu...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 35

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još