NOVI ART PROGRAM U SARAJEVU/ CHARLAMA SUBOTOM U 13

Dan za Jusufa Hadžifejzovića i filmsko iznenađenje

DEPO Art17.01.20, 14:01h

Dan za Jusufa Hadžifejzovića  i filmsko iznenađenje
U okviru programa premijerno će biti prikazana dva performance-a izvedena u Charlama Depot za potrebe dugometražnog igranog filma "O knjigama, psima i kapi ljubavi" Jasmina Durakovića, te dokumentarni TV film "Jusufova Prodavnica prazine"

 

„Charlama subotom u 13“ je novi program CKA Charlame, koji će održavati svake sedmice od 18. januara ove godine. Bit će to serija prezentacija samih umjetnika, projekata i drugih umjetničkih praksi suvremene scene u  BiH, regiji i svijetu u poznatoj sarajevskoj galeriji Charlama Depot.  


U prvom terminu „Charlame subotom u 13“  prezentira se rad poznatog konceptualnog bosanskohercegovačkog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića kroz nekoliko tv i filmskih materijala:

 

ART ZONA: Jusufova "Prodavnica praznine", dokumnetarni TV film, 2019


U „Art zoni: Jusufova prodavnica praznine“, umjetnik govori o svojoj „Prodavnici praznina“, ali i cijelokupnom stvaralaštvu - druženju sa Nam June Paik  tokom studija u Diseldorfu, depografijama, koje je radio od početka 80-ih godina 20. vijeka, projektu Jugoslovenskih dokumenata, koji je obilježio jugoslovensku umjetničku scenu druge polovine 80-ih, i mnogim drugim umjetničkim zahvatima, uključujući osnivanje Galerije Charlama Depot u sarajevskoj Skenderiji.


Autor: Danijela Purešvić
Reditelj: Marko Šotra
PRODUKCIJA: Radio televizija Srbije, 2019

 

FILM & PERFORMANCE I: Ne boj se!/ Homagge to Joseph Beuys, 2019


Filmovana verzija performace-a izvedenog u galeriji Charlama Depot u junu 2019 za potrebe dugometražnog igranog filma „O knjigama, psima i kapi ljubavi“ scenariste i reditelja Jasmina Durakovića.


PRODUKCIJA: DEPO

 

FILM & PERFORMANCE II: / Ceremonija praznine/Ceremony of Emptiness, 2019


Filmovana verzija perofrmance-a izvednog u galeriji Charlama Depot u junu 2019 za potrebe dugometražnog igranog filma „O knjigama, psima i kapi ljubavi“ scenariste i reditelja Jasmina Durakovića.


PRODUKCIJA: DEPO


U programu učestvuju Jusuf Hadžifejzović i filmski reditelj Jasmin Duraković.


Subota, 18.01 (subota), 13h. Charlama Depot, Centar Skenderija.

 

(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!