sve se svelo na jedan zahtjev

Radnici Zenicatransa započeli štrajk glađu: Ovdje smo dok nas jednog po jednog Hitna ne iznese

Hronika07.01.20, 08:36h

Radnici Zenicatransa započeli štrajk glađu: Ovdje smo dok nas jednog po jednog Hitna ne iznese
Radnici tog preduzeća od prošlog utorka u blokadi drže Autobusku stanicu Zenica, ali su jučer samo za dolaske autobusa sa međunarodnih i međugradskih linija, oslobodili nekoliko perona izvan stanice

 

Grupa od 20-tak radnika JKP Zenicatrans-prevoz putnika započela je jutros u 7.40 sati u holu Autobuske stanice Zenica štrajk glađu.

 

Radnici tog preduzeća od prošlog utorka u blokadi drže Autobusku stanicu Zenica, ali su jučer samo za dolaske autobusa sa međunarodnih i međugradskih linija, oslobodili nekoliko perona izvan stanice. 

 

Kako je objasnio predsjednik Sindikata Huso Sarvan, jedna će grupa radnika štrajkovati glađu dok će ostali nastaviti s blokadom stanice.

 

-Štrajk je na dobrovoljnoj bazi. Stvorila se želja od ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca te onih kojima dozvoljavaju njihove psiho-fizičke sposobnosti da može izdržati. Mi smo se spremili na sedam do 10 dana. Mi smo ovdje dok nas, jednog po jednog hitna ne iznese. Dogovorili smo se da danas budemo samo na vodi, a da, ako ne bude pozitivnog odgovora ili naznaka da se može desiti, mi ćemo pristupiti štrajku glađu i bez vode - najavio je Hazrudin Bilić, koji će predvoditi grupu radnika koji štrajkaju glađu.

 

Nakon duže blokade računa od Kantonalnog poreskog ureda Zenica, račun firme jučer je deblokiran te su stvoreni uslovi za nabavku goriva i ponovnu uspostavu nekih gradskih i prigradskih linija. Međutim, radnici traže da se nađe neko sistemsko rješenje za spas preduzeća, ali Sarvan ističe da oni danas neće pokrenuti autobuse, iako cijene napore direktora Darmina Terzića

 

-Sve se svelo na jedan zahtjev, a to je da Gradska uprava i gradonačelnik preuzmu poreski dug. Kako je riješio Čelik, tako neka riješi i nas - kaže Sarvan.

 

Gradsko vijeće Zenice na sjednici koja je održana u septembru, donijelo je zaključak da im se zadnja četiri mjeseca prošle godine iz suficita rebalansiranog budžeta Grada doznačuje po 150.000 KM te i jednokratno 400.000 KM, ali rebalans budžeta za 2019. godinu nije izradila Gradska uprava. 

 

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, nezadovoljan amandmanima koje su na Prijedlog budžeta za 2020. godinu bili uložili neki vijećnici, među kojima je 2,5 miliona KM bio amandman za pomoć toj gradskoj firmi, povukao je iz rasprave taj dokument.

 

Kasumović je u petak napustio i hitnu tematsku sjednicu GV na kojoj se raspravljalo o Zenicatransu, jer vijećnici nisu u dnevni red te sjednice željeli uvrstiti i raspravu o budžetu Grada za 2020. godine.

 

Grupa radnika, najavio je Sarvan, danas će se u 10.00 sati zaputiti pred Gradsku uprave, a najavljuje da će im se u tom pohodu priključiti i građani.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!