video/ daleko od pravih vrijednosti božića

Provokacije u Srebrenici i Višegradu uz četničke pjesme, pucnjavu i defile: Reagovali Ćamil Duraković, Emir Suljagić...

Hronika07.01.20, 07:46h

Provokacije u Srebrenici i Višegradu uz četničke pjesme, pucnjavu i defile: Reagovali Ćamil Duraković, Emir Suljagić...
Prvo su se pojavili snimci iz Srebrenice na kojima je prikazana kolona vozila koja je prošla i pored Memorijalnog centra u Potočarima, dok se čuje pjesma "To Srpkinja samo rađa"

 

Badnje veče i ove godine u Srebrenici nije proteklo mirno. Gradom, ali i pored Memorijalnog centra u Potočarima gdje su sahranjene žrtve genocida, prošla je kolona uz glasno puštanje četničkih pjesama. U Višegradu, je također, bilo provokacija - defile Ravnovorskog pokreta uz pucnje i četničke pjesme - piše N1.

 

Osim praznične atmosfere, Badnje veče u nekoliko bh. gradova je proteklo u znaku defilovanja grupa građana sa provokativnim simbolima i skandiranjem pjesama kojima se veličaju pripadnici Ravnogorskog pokreta. Snimci iz Srebrenice, Bratunca i Višegrada su se velikom brzinom proširili po društvenim mrežama.

 

Prvo su se pojavili snimci iz Srebrenice na kojima je prikazana kolona vozila koja je prošla i pored Memorijalnog centra u Potočarima, dok se čuje pjesma "To Srpkinja samo rađa". Kolona sa automobilima je, kako se navodi, produžila i do Bratunca.

 

Reagovao je bivši načelnik Srebrenice, Ćamil Duraković koji je na Facebooku napisao da ne može više da šuti.

 

 


"Za razliku od prošlog 6. januara evo šutio sam do sad. Vele Ćamil diže tenzije bez razloga, to su narodne pjesme i vjerski praznik. Zaista sam mislio da će naša reakcija od prošle godine uticati na one koji su vjerski praznik rođenja Isusovog pretvorili u fašističko orgijanje uz četničke pjesme. Ali eto ne mogu kad čujem ovu "Čiča Draža" dižu mi se tenzije!!", naveo je Duraković.

 

Predsjednik Memorijalnog centra Potočari, Emir Suljagić, naveo je da ovakvi primjeri podsjećaju zašto je bitno sačuvati instituciju kao što je Memorijalni centar s obzirom na okruženje u kojem se nalazi.

 

 

Aleksandar Saša Brezar je također naveo da se sa ovakvom praksom mora prestati jer je "daleko od pravih vrijednosti Božića, naprotiv".

 

 

Još jedan snimak koji je objavljen na društvenim mrežama snimljen je u Višegradu. Na snimku se vide pripadnici Ravnogorskog pokreta koji su u koloni prodefilovali Višegradom i uz guslarske pjesme i pucnjeve pronijeli badnjak kroz grad.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još