obilježen početak proslave

Vjernici zapalili badnjak ispred Stare pravoslavne crkve u Sarajevu

Hronika06.01.20, 19:30h

Vjernici zapalili badnjak ispred Stare pravoslavne crkve u Sarajevu
U obraćanju vjernicima mitropolit istakao značaj i simboliku badnjaka, te im čestitao Badnje veče i Božić

 

Pravoslavni vjernici večeras su u dvorištu Stare crkve sv. Arhanđela Mihaila i Gavrila u Sarajevu, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića, zapalili badnjak i time obilježili početak proslave Badnje večeri.

 

Večernju službu i paljenje badnjaka služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

 

U obraćanju vjernicima mitropolit istakao značaj i simboliku badnjaka, te im čestitao Badnje veče i Božić.

 

Službama bdijenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena, a u pravoslavne domove se unosi badnjak, kojem je Crkva dala poseban smisao.

 

Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo koje, prema predanju, predstavlja simbol drveta koje su pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i ugriju pećinu u kojoj se Hristos rodio.

 

Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi s vjerom u novorođenog Hrista.

 

Badnja večer je porodični praznik, kada se ukućani okupljaju oko posne trpeze, jer je Badnji dan i posljednji dan posta.

 

Božić je uz Vaskrs najznačajniji praznik za pravoslavne vjernike, a pripreme za obilježavanje Božića počinju 40 dana ranije Božićnim postom koji simbolizira pročišćenje duha i tijela.

 

Vjernici badnjak unose i u kuću, što simbolizira sreću, zdravlje i napredak.

 

(Fena/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još