FOTO/ Od 14. godine ovo ne propušta

Zeničanin Hamid Begovac nastavio tradiciju kupanja u ledenoj Bosni: Nekoliko dana ranije masiram se snijegom...

Lifestyle04.01.20, 15:17h

Zeničanin Hamid Begovac nastavio tradiciju kupanja u ledenoj Bosni: Nekoliko dana ranije masiram se snijegom...
Tri puta sam lomio ruke i noge, razbijao glavu. Na meni je obavljeno nekoliko operacija, ali sam dobrog zdravlja. Najvažnije je da je srce zdravo, kaže Begovac

Sedamdesetdevetogodišnji Zeničanin Hamid Begovac, kojeg je bodrilo desetak njegovih prijatelja, obavio je danas na lokalitetu Kamberovića polja tradicionalno novogodišnje kupanje u rijeci Bosni.

 

Begovac se okupao pri temperaturi zraka u tom gradu od dva stepena Celzijusa iznad nule.

 

-Ako računam novogodišnja i kupanja za Čimburijadu, prvog dana proljeća, ovo je moje 65. kupanje u rijeci Bosni.

 

Prvi sam se put okupao kao 14-godišnji dječak u januaru u Travniku, na Plavoj vodi - ističe Begovac, koji dodaje da je za ovakav poduhvat važno prethodno obaviti pripreme, koje traju i po nekoliko dana.

 

On se, kaže, uglavnom sprema na Smetovima, gdje se masira snijegom, ali je u nedostatku snijega, prije ulaska u vodu, danas uz obalu rijeke pronašao malo leda te izmasirao svoje tijelo.

 

Begovac je, inače, već 19 godina u penziji, a do 60. godine života, do kada je bilo moguće darivati krv, 51 put darovao je tu „dragocjenu tekućinu“. Zbog toga je u bivšoj Jugoslaviji dobio najveća priznanja, a višestruki je, ističe, učesnik, komandir i udarnik omladinskih akcija.

 

-Tri puta sam lomio ruke i noge, razbijao glavu. Na meni je obavljeno nekoliko operacija, ali sam dobrog zdravlja. Najvažnije je da je srce zdravo - kaže Begovac.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!