Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a i predsjedavajući Skupštine KS

Pade Dodik. Oboriše ga naši... Provjerio sam i u engleskoj verziji - Programom reformi ne prejudicira se članstvo u NATO-u

Front25.12.19, 13:41h

Pade Dodik. Oboriše ga naši... Provjerio sam i u engleskoj verziji - Programom reformi ne prejudicira se članstvo u NATO-u
Ipak, kad pročitam šta znači članstvo, a šta saradnja sa NATO savezom, nameće se pravo pitanje o politici u našoj zemlji. Mora li se zaista lagati i kad se ne mora lagati ljudima, pita se na svojoj Facebook stranici Konaković

 

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, ocijenio je da je Milorad Dodik potpisom na Programu reformi Bosne i Hercegovine ''širom otvorio vrata NATO savezu''.

 

On je poručio da je ''Dodik pao''.

 

''Pade Dodik. Oboriše ga naši! Potpisa nam Plan reformi i širom otvori vrata za članstvo u NATO savezu. Iznenada, u tišini, radi vlasti. Hoće nekoliko ministarstava i Tegeltiju na čelu Vijeća ministara. Velika taktička pobjeda naših snaga! Nadmudriše ga! Nekad krajem 2021. godine, pred naredne predsjedničke izbore, očekujem Tegeltiju, zajedno sa Šefikom, Željkom i Miletom, na graničnom prelazu Karakaj, u vojnim uniformama po novim, NATO standardima i oznakama, kako dočekuju Vučića iz vojno neutralne Srbije i podsmjehuju se jer je naša zemlja članstvom u NATO savezu privukla veliki broj investitora, a vojno neutralna Srbija nije'', rekao je Konaković i nastavio:

 

''Posebno se osjeti ekspanzija u auto industriji, što je povećalo rast našeg GDP-a na preko 8% godišnje i Fadil nam iz pozadine likuje jer se njegov trud isplatio. Tako nekako zamišljam epilog ove priče o slanju Programa reformi čitajući izjave najviših zvaničnika naše zemlje i slušajući pobjedničke pokliče istih. Idemo snažno u NATO, poruke su koje odzvanjaju cijeli dan. Vidim Tegeltiju kako u hitnim procedurama, (kao sto Fadil usvaja sve bitne dokumente i budžete Federacije), usvaja dokumente iz tog prikrivenog ANP-a koji se samo zove Program reformi, i šalje u Brisel. Na godišnjoj konferenciji NATO saveza se govori o tome kako je zapravo tek dolaskom Dodika na čelo države i Tegeltije na čelo Vijeća ministara naša zemlja povukla očekivane i hrabre poteze koji su ubrzali naše članstvo u ovom savezu'', poručio je lider Naroda i pravde.

 

Potom se zapitao da li se mora lagati ljudima u Bosni i Hercegovini.

 

''Čekali smo samo da oni dođu. Ipak, kad pročitam šta znači članstvo, a šta saradnja sa NATO savezom, nameće se pravo pitanje o politici u našoj zemlji. Mora li se zaista lagati i kad se ne mora lagati ljudima? Šta bi vam falilo da ste rekli ono što je realno? Ono što već svi znamo. Kažete nam da u ovoj lijepoj zemlji nije moguće u NATO bez saglasnosti svih naroda i građana koji u njoj žive jer je ta luđačka košulja napravljena u Dejtonu tako propisala. Ne najavljujete nemoguće, napravite moguće i formirate Vijeće ministara prije godinu dana u realnim okolnostima sa realnim ciljevima. Saopštite to svojim biračima i kažete ako neko može bolje, bujrum. A niko od toga ne može bolje. Zašto nas sad ubjeđujete da idemo snažno dalje u NATO integracije kao da neće doći 2020, 2021, 2022. i sve naredne godine u kojim ćmo moći izmjeriti svaki milimetar tog pređenog puta? Istina je da nam saradnja sa NATO-om može biti od koristi i nije nevažno, naprotiv. Istina je i da Srbija koju su NATO snage bombardovale ima dokumente i sporazume o saradnji, čak i akcioni plan, u oblastima o kojim se govori i u našem Programu reformi. Običan čitalac treba samo malo da zagugla i da uporedi šta je nama članstvo, a 'ta nam je saradnja'', napisao je Konaković na svojoj Facebook stranici.

 

''Treba malo da zagugla i šta ste nam govorili prije nekoliko mjeseci kad ste kočili formiranje Vijeća ministara jer je bilo neprihvatljivo da se formira bez slanja Godišnjeg plana u kojem piše da hoćemo u članstvo. Da progugla i da vidi da Dodik od samog početka govori da je apsolutno za saradnju, članstvo odbija. Na kraju ide dokument u kojem piše da se Programom reformi ne prejudicira članstvo (piše i u engleskoj verziji, provjerio sam), a saradnja nije upitna. Na kraju, samo su jednom stranke iz RS-a imale 4 ministra u Vijeću ministara. U mandatu kad su nam isporučili vojsku u integrisane Oružane snage BiH, negdje na pola mandata, dobili su ministra odbrane. Ustvari dobili su trećinu tog ministarstva jer se u istom odluke donose koncenzusom, oba se zamjenika moraju složiti. To smo ministarstvo sad dobili mi sa ove probosanske strane. Nemamo dakle ni 3, imamo 2 i 1/3, samo što se ovaj u odbrani pika da je naš. Dodik 4 ministra, Čović 3. U klubovima naroda Dodik i Čović po 4. Sa tom formacijom idemo u NATO integracije i postavljamo Srbiji na Drini granice! Jer godine koje su pred nama valjda neće doći? Mora li se zaista lagati i kad se ne mora lagati ljudima?'', zapitao se Konaković.

 

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina jučer je u sjedište NATO saveza dostavila Program reformi BiH. Ovaj dokument izazvao je brojne reakcije i tumačenja.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 45

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još