U sali ostali samo poslanici opozicije i član Predsjedništva BiH

Šarović optužio Dodika za izdaju, a Borenović za put BiH u NATO: 'Ovo je farsa, dokument je već otišao u Brisel'

Front23.12.19, 19:42h

Šarović optužio Dodika za izdaju, a Borenović za put BiH u NATO: 'Ovo je farsa, dokument je već otišao u Brisel'
Kazao je Dodik ne govori istinu, zbog svojih i stranačkih interesa te upitao otkuda tolika panika, ako je dokument nevažan

 

Poslanici SNSD-a, DNS-a i Socijalističke partije u Narodnoj skupštini RS-a te članovi Vlade napustili su skupštinsku salu prije večerašnjeg obraćanja lidera SDS-a Mirka Šarovića.

 

U sali su ostali samo poslanici opozicije, SDS-a i PDP-a, skupštinsko rukovodstvo te član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kojeg je optužio da je svojom odlukom duboko trasirao NATO integracije BiH.


-Sve je u rukama Predsjedništva BiH i parlamenta. Nigdje se ne pominje odluka vojna neutralnost RS - dodao je Šarović u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a na posebnoj sjednici o informaciji o Programu reformi.


Optužio je Dodika da je donio odluke bez odluka Narodne skupštine.


-Vi ste akter najvećih izdaja u istoriji RS i nema opravdanja za takvo postupanje - ustvrdio je Šarović i dodao da nema suštinske razlike između Programa reformi i ANP-a.


Nije bitno koliko dokument ima strana, a ako bude prihvaćen u komandi NATO bit će aktiviran MAP.


Kazao je Dodik ne govori istinu, zbog svojih i stranačkih interesa te upitao otkuda tolika panika, ako je dokument nevažan.


-Taj dokument je već otišao u Brisel - ustvrdio je Šarović te rekao da je dokument već u Briselu i da je sve ovo večeras na posebnoj sjednici parlamenta RS-a farsa.


Lider SDS-a je još dodao da, ako ovaj dokument nije važan, zašto se šalje u NATO i čeka odgovor iz Brisela.


-Ovo je aktivacija MAP-a i vi ste taj koji vodi RS, i BiH u NATO - rekao je Šarović i dodao da je Dodik sve potcjenio i da "politika varanja mora doživjeti poraz".

 

Da je Programom reformi trasiran put BiH u NATO, rekao i lider PDP-a Branislav Borenović i dodao da je to nepovratan proces.

 

U obraćanju parlamenta kazao je da treba prestati s izgovorima, jer je Dodik, kao ranije i bivši član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ostati upamćeni da su jedini uputili dokumente u NATO.

 

-Ovaj dokument ide u NATO štab u Brisel i drugi je zvaničan dokument u istoji BiH koji ide u taj štab - rekao je Borenović.

 

U tom dokumentu, dodao je, nigdje se ne pominje RS.

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je prethodno da je poslanicima Narodne skupštine RS dostavio dokumente koji mogu biti relevantni u odlučivanju, a da je Program reformi BiH rezultat ozbiljnih napora i da je prvi put uvažen stav tog bh. entiteta vezi s vojnom neutralnosti.

 

Rekao je da nije riječ ni o kakvoj podvali, niti izdaji.

 

Dodik je dodao da se u dokumentu Program reformi BiH ne prejudicira članstvo BiH u NATO.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!