Ne smiruje se sukob oko jezika

Rat zbog Ś i Ź u Crnoj Gori: Zjenica se piše Źenica...

Kultura19.12.19, 13:46h

Rat zbog Ś i Ź u Crnoj Gori: Zjenica se piše Źenica...
Novinar Samir Kajošević za DW ističe da ni štampa ne koristi nova slova

 

 

Mnogi roditelji u Crnoj Gori ne žele da im djeca uče slova Ś i Ź koja su uvedena u crnogorski jezik, piše Deutsche Welle.

 

Ne smiruje se tako sukob oko jezika. Poznavaoci prilika kažu da je to još jedna linija podjele koje podgrijava politika.

 

"Naš jezik je srpski. Pošto u našem bukvaru nemamo Ś i Ź, ja mislim da moja djeca ne treba da uče ta slova", kaže Matija Milačić za Deutsche Welle dok sa kćerkom Nađom lista crnogorski bukvar.

 

Milačić je novinar i predsjednik udruženja "Ćirilica" u Podgorici i smatra da se crnogorski jezik nasilno odvaja od srpskog.

 

"Neki nastavnici čak kažu da moraju da pretrče ta dva slova. Jer i profesori su svjesni da nemamo mnogo primjera gdje se koriste", dodaje Milačić. "Ovdje imamo primjer za slovo Ź", kaže, pokazujući knjigu gdje piše riječ "Źenica".

 

Kako kaže mala Nađa? "Zjenica", odgovara dijete. "Svi kažu zjenica", dodaje njen otac.

 

Sasvim drukčiju priču kazaće Novica Vujović, saradnik na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

 

"Pitanje fonema Ś i Ź problematizuje se iz kakvih politikantskih razloga ili nepoznavanja literature i stanja na terenu. Ti fonemi su opšta crnogorska karakteristika – kako u Baru, Herceg Novom ili Tivtu, tako od Pljevalja do Plava, Gusinja ili Berana", kaže on.

 

Novinar Samir Kajošević za DW ističe da ni štampa ne koristi nova slova.

 

"Imali ste period tokom referenduma o nezavisnost, period potrebe da se naglasi to novo crnogorstvo", kaže on.

 

"To je politička potreba da se ima nešto svoje, konkretno ta nova slova, da bismo se razlikovali od onoga gdje smo bili do juče. Više je politički nego realan problem."

 

 

(Dw.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još