u iznosu od 4.954.392.401 KM

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio federalni budžet za 2020. godinu

Front18.12.19, 13:35h

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio federalni budžet za 2020. godinu
Planirano je da doprinosi za PIO/MIO u iznosu od 2,074 milijardi KM postanu prihod budžeta i od 1. januara se uplaćuju na Jedinstveni račun Trezora

 

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je federalni budžet za narednu godinu koji je predložen u iznosu od 4.954.392.401 KM.

 

U odnosu na ovogodišnji, veći je za 83 posto ili 2,25 milijardi KM, a osnovni razlog uvećanja je integracija Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u budžet FBiH, čiji financijski plan za 2020. godinu iznosi oko 2,4 milijarde KM.

 

Planirano je da doprinosi za PIO/MIO u iznosu od 2,074 milijardi KM postanu prihod budžeta i od 1. januara se uplaćuju na Jedinstveni račun Trezora.

 

To je, kako je obrazloženo, rezultat nastavka rasta prihoda od direktnih poreza i doprinosa uslijed nastavka ekonomskog rasta i fiskalne discipline.

 

Penzije za decembar će biti isplaćene sa redovnog računa Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok će za januar biti isplaćene iz federalnog budžeta, u februaru.

Ukoliko se budžet izvrši kako je planirano javni dug Federacije BiH će biti smanjen za dodatnih 372,3 miliona KM.

 

Pedeset miliona KM planirano je za implementaciju Zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica i isplatu osnovnih egzistencijalnih naknada tim kategorijama.

 

Sredstva u iznosu od 15 miliona KM predviđena su za nastavak sufinansiranja kreditne linije koja se realizira putem Union banke, a predviđena je za rješavanje stambenog pitanja mlađe kategorije stanovništva.

 

Poticaj za poljoprivredu povećan je na 87 miliona KM i veći je za 18,3 miliona KM, što je najveći iznos dosad i u potpunosti je u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

 

Transferi za raseljene osobe i izbjeglice povećani su za ukupno sedam miliona KM, a transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova na razdjelu Federalnog ministarstva zdravstva planiran je u iznosu 30 miliona KM i povećan je za 24 miliona KM.

 

Ta mjera je u skladu s novousvojenim dokumentom "Zajedničke socio-ekonomske reforme za period 2019-2022. godina“ i u vezi je sa finansijskom konsolidacijom zdravstvenog sektora.

 

Transfer nižim nivoima vlasti je sa 18 miliona KM, koliko je bilo planirano u 2019. godini, povećan na 21 milion KM i predstavlja nastavak sufinansiranja budžeta lokalnih zajednica i njihovih projekata.

 

U narednoj godini bit će nastavljeno finansiranje izgradnje putne infrastrukture - autocesta i brzih cesta i u tu svrhu je planirano ukupno 115 miliona KM.

 

Za implementaciju zakona o zaštiti porodice s djecom planirano je 20 miliona KM, koja će biti realizirana nakon usvajanja zakona, koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri.

 

Također, budžetom je planirano dodatnih 50 uposlenika u okviru Federalne uprave policije.

 

Budžet Federacije BiH za 2020. godinu sačinjen je na osnovu konzervativnih makroekonomskih projekcija, uvažavajući ne toliko optimistične makroprojekcije zemalja u okruženju, zemalja EU s jedne strane i poštujući i pridržavajući se principa restriktivne budžetske politike i ograničavanja rasta budžetske, odnosno tekuće potrošnje s druge strane.

 

Prijedlog budžeta prati i set zakona koji se tiču integracije Zavoda PIO/MIO u trezorsko poslovanje, koje je danas također usvojio Predstavnički dom.

 

Da bi ti zakoni, kao i Prijedlog budžeta stupili na snagu potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, koji će se o njima izjašnjavati na sjednici najavljenoj za sutra.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!