kosti, lobanje i slika pisca

Na SCC-u postavljena ogromna Handkeova fotografija: 'Neka te je sram!'

Hronika10.12.19, 09:57h

Na SCC-u postavljena ogromna Handkeova fotografija: 'Neka te je sram!'
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić dao je instrukciju uposlenicima Ambasade Bosne i Hercegovine u Švedskoj da bojkotuju današnju dodjelu

 

Ogromna fotografija austrijskog pisca Petera Handke, sa ljudskim kostima i lobanjama, na kojoj je na engleskom napisano "Shame on you!" (Neka te je sram), postavljena je danas na displeju na sarajevskom tržnom centru SCC.

 

U glavnom gradu Švedske, Štokholmu će danas biti dodijeljene Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić dao je instrukciju uposlenicima Ambasade Bosne i Hercegovine u Švedskoj da bojkotuju današnju dodjelu navodeći da ne postoji ovlaštenje za bilo čije prisustvo u ime Bosne i Hercegovine ceremoniji dodjele Nobelove nagrade.

 

I hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova odbilo je učestvovati na ceremoniji. Hrvatski zvaničnici poručuju - Handke je bio politički angažiran u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića.

 

Novinari i akademici iz različitih zemalja svijeta u Štokholmu su zatražili su da se austrijskom autoru oduzme Nobelova nagrada za književnost zbog negiranja genocida u Srebrenici. Za vrijeme današnje ceremonije najavljen jei veliki protestni skup u Štokholmu, kojim će preživjele žrtve i svjedoci ratnih zločina u Bosni i Hercegovini izraziti najdublje razočarenje zbog odluke Nobelovog komiteta.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 63

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još