Dva mjeseca od ubistva Lane Bijedić

Istraga gotova, osim jedne krupne stvari: Zašto ovaj ključni predmet nije vještačen, a trebao je biti među prvima?!

Hronika09.12.19, 09:51h

Istraga gotova, osim jedne krupne stvari: Zašto ovaj ključni predmet nije vještačen, a trebao je biti među prvima?!
Nevjerovatno je, kaže izvor, kako odmah na početku, a ni kasnije, nije ispitana Lanina majka, Nina Bijedić. Njen iskaz sigurno bi pomogao policiji te rasvijetlio neke nejasnoće posebno oko kretanja te nedjelje svirepo ubijene djevojke

 

Gotovo sve relevantne radnje u istrazi ubistva Lane Bijedić već su završene, ali ubica nije pronađen. Propusti u istrazi koji su napravljeni teško se mogu otkloniti i samo su pridonijeli da smrt 19-godišnje Mostarke, pronađene 6. oktobra u rijeci Studenčici pored Ljubuškog, izgleda još misterioznije.

 

"Istraga je praktički gotova. Sve relevantne radnje su završene osim jedne krupne stvari koja se trebala uraditi među prvima, a to je vještačenje Laninog dnevnika koji je vođen na engleskom jeziku. Prvo je trebalo uraditi grafološko vještačenje da se vidi je li to ona pisala, a onda potom i nalaz vještaka psihologa", kaže za Klix.ba izvor iz MUP-a Zapadnohercegovačke županije.

 

Gotovo od samog početka istraga Tužiteljstva i MUP-a ZHŽ dovođena je u pitanje, s raznih strana prigovaran je "amaterski pristup i nestručnost", a kao put ka rješenju navodila se i mogućnost da slučaj preuzme Federalna uprava policije (FUP).

 

Nevjerovatno je, kaže izvor, kako odmah na početku, a ni kasnije, nije ispitana Lanina majka, Nina Bijedić. Njen iskaz sigurno bi pomogao policiji te rasvijetlio neke nejasnoće posebno oko kretanja te nedjelje svirepo ubijene djevojke.

 

Znajući da protok vremena za ovakve složene istrage predstavlja samo otežavajuću okolnost, sudbina Lane Bijedić i tajna njenog posljednjeg dana najvjerovatnije ostat će nerasvijetljena.

 

U istrazi nije pomoglo ni vještačenje Laninog mobitele, za kojeg se sumnjalo da može dati trag do ubice. Telefon koji je "otključan" tek u Njemačkoj nije sadržavao informacije koje bi pomogle istražiteljima. Pažnju je privukla začuđujuća fotografija mjesta na kojem je tijelo nesretne Mostarke pronađeno napravljena s vijadukta Studenac.

 

Tijelo Lane Bijedić pronašao je u nedjelju 6. oktobra ribar u rijeci Studenčici pored Ljubuškog. Dan kasnije iz Tužiteljstva ZHŽ kazano je kako se radi o nasilnoj smrti, a nakon obdukcije da je riječ o ubistvu. Istraga je potom usmjerena na neobjašnjeno kretanje djevojke od autobusne stanice u Čapljini do kružnog toga u Zvirovićima, a potom je objavljeno da je viđena i na vijaduktu Studenci.

 

Istražitelji su pregledali nebrojene sate s nadzornih kamera, obavili desetine informativnih razgovora s osobama koje su u tom razdoblju prometovali tim cestama.

 

Nesretna Lana napustila je stan u Mostaru tog jutra kazavši majci da ide na kafu s prijateljicom, a zapravo se uputila autobusom prema Čapljini. Djevojka je tog popodneva trebala vozom otputovati za Sarajevo gdje je planirala nastaviti školovanje na univerzitetu Burch.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)