Video/ RIJEČ STRUČNJAKA - BIT ĆE SVE GORE!

Arhitekta Hasan Ćemalović: Sarajevo Tower je novi 'ubica zraka u Sarajevu', izgrađen je mimo svih zakona!

Hronika07.12.19, 14:55h

Arhitekta Hasan Ćemalović: Sarajevo Tower je novi 'ubica zraka u Sarajevu', izgrađen je mimo svih zakona!
Gostujući na N1 , ugledni bh. Hasan Ćemalović naveo je neke od najnovijih urbanističkih primjera u glavnom gradu BiH koja će postata dodatna prepreka za strujanje zraka, a među njima je istakao ogromni stambeno-poslovni prostor koji niče u Novom Sarajevu - Sarajevo Tower

 

Arhitekta Hasan Ćemalović Ćema jedan je od najznačajnijih poslijeratnih stvaralaca sa fantastičnim opusom djelovanja dugim 40 godina. Autor je desetina znamenitih objekata širom Bosne i Hercegovine i to kao "nerežimski" arhitekt.

 

hasan-cemalovic

 

Prošle sedmice je u Vijećnici promovisana njegova monografija, a tim povodom bio je i gost današnjeg izdanja emisije "Novi dan" na N1. 

 

No, u toku razgovora nezaobilazna tema bio je postratni urbicid u Sarajevu zbog čega je, između ostalog, dodatno zatvoren dotok zraka u grad u kotlini. A kako stvari stoje, posljednjim zakonskim izmjenama, u tom smislu situacija u Sarajevu bit će još gora, jer će se i u budućnosti graditi bez ikakvog stručnog nadzora i kontrole, pošto su odluke prebačene na načelnike općina i općinska vijeća.

 

Govoreći o tome, arhitekta Ćemalović naveo je neke od najnovijih urbanističkih primjera u glavnom gradu BiH koja će postata dodatna prepreka za strujanje zraka, a među njima je istakao ogromni stambeno-poslovni prostor koji niče u Novom Sarajevu - Sarajevo Tower. 

 

-   To su ubice zraka u Sarajevu... Evo, ovaj visoki objekat kod Ramaglasa, ova nova zgrada, ona vam je najveća brana zraka u gradu. Napravljena je mimo zakona i vi ne možete vjerovati da je toliko spratova dignuto, da je toliko banaka stalo iza ovakvog projekta, a izgrađen je mimo svih zakona... Stalno govorim da se moraju vratiti konkursi i da se mora graditi samo i isaključivo preko konkursa. Međutim, oni su za legalnu državu, ali kada je država koruptivna, niko nema motiva da radi natječaj - navodi Ćemalović.

 

Poredeći nekadašnji način građenja, prije rata, i današnji, ugledni arhitekta govorio je o postojanju tzv. ruže vjetrova, koja je bila obavezni dio svakog urbanističkog plana, ona se poštovala pri gradnji, a danas se iz planova izbacuje.

 

Do čega je to dovelo i kakve posljedice tek slijede, pogledajte u videu na N1 televiziji.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 41

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još