PISMO OGORČENIH RODITELJA

Zašto je za direktoricu Zavoda Pazarić imenovana osoba protiv koje se vodi postupak zbog 'vrijeđanja i omalovažavanja štićenika'?!

Hronika06.12.19, 16:27h

Zašto je za direktoricu Zavoda Pazarić imenovana osoba protiv koje se vodi postupak zbog 'vrijeđanja i omalovažavanja štićenika'?!
Razumijemo da postoje procedure, ali ne razumijemo zašto se požurilo s novim vrlo upitnim imenovanjima koja predstavljaju uvredu i šamar čitavoj populaciji nakon svih prethodnih dešavanja - pitaju se ogorčeni roditelji

 

 


Iz Udruženja porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu" upućeno je protestno pismo zbog i menovanja v.d. direktorice Zavoda Pazarić Mevlide Bandić, ali i novih članova Upravnog odbora Zavoda.

 

Njihovo pismo prenosimo u cjelosti:

 

Osjećamo ljudsku i moralnu obavezu da zajedno sa Vijećem roditelja i mnogim nevladinim organizacijama na nivou Federacije BiH, reagiramo povodom aktuelne situacije o pitanju imenovanja v.d. direktorice Zavoda Pazarić Mevlide Bandić. Osobe protiv koje je pokrenut disciplinski postupak u sklopu Zavoda zbog povrede radne obaveze. Da stvar bude gora, nije pokrenut bilo kakav postupak, pokrenut je postupak zbog "vrijeđanja i omalovažavanja štićenika Zavoda".  


Isto tako Vlada FBiH je imenovala novi Upravni odbor ovog zavoda koji sačinjavaju Memo Haljevac, Anela Čović, Elvis Bekan, Mario Nenadić i Martin Grgić. Ako se prisjetimo jednog od naših zahtjeva za buduća imenovanja upravnih i nadzornih odbora, mišljenja smo da obavezno u njima mora da sjedi i po jedan roditelj osoba štićenika, što u ovom slučaju nije tako.


Razumijemo da postoje procedure, ali ne razumijemo zašto se požurilo s novim vrlo upitnim imenovanjima koja predstavljaju uvredu i šamar čitavoj populaciji nakon svih prethodnih dešavanja.


Najgore od svega smatramo sam vremenski kontekst ovakvih odluka jer se sve dešava nakon što je u javnost izašla istina o ignoratskom ophođenju odgovornih za kompletnu situaciju i stanje ustanova koje umjesto da budu simbol zaštite i brige ove ranjive populacije, ispostavilo se da je istina dijamterlano suprotna tome i da se ustanove mogu komparirati sa najozloglašenijim kazamatima koji su naopravljeni kao kazna.


Pitamo se zašto država, sistem i institucije rade sve suprotno od onoga zbog čega postoje.


Najodgovornijim za ovakve frapantne i blago rečeno bezobrazne odluke smatramo premijera Fadila Novalića, ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču, ministra pravde Matu Jožića, ministricu obrazovanja i nauke Elviru Dilberović te ministra zdravstva Vjekoslava Mandića.


Smatramo da ovi ljudi nakon ovakve odluke ne smiju biti sastavni dio nove dolazeće Vlade FBiH, niti bilo koje buduće vlade.


Svako društvo je onoliko jako koliko je u stanju da zaštiti svoje najranjivije kategorije, a vi ste na ovom ispitu pali. Zahtijevamo smjenu svih odgovornih donosioca odluka, jer u protivnom ćemo biti primorani da organiziramo proteste, navodi se u pismu udruženja "Dajte nam šansu".

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još