Epidemija je kolektivni poraz

Vakcina postoji 50 godina, ali morbili su samo u prošloj godini odnijeli 142.000 života u svijetu

Hronika06.12.19, 10:37h

Vakcina postoji 50 godina, ali morbili su samo u prošloj godini odnijeli 142.000 života u svijetu
Ukupno je 2018. u svijetu od ospica umrlo 142.000 osoba, što je četiri puta manje nego 2000, ali 15 posto više od 2017

 

Nakon više decenija bitnog napretka, borba protiv ospica (morbila) stagnira i broj smrtnih slučajeva se 2018. povisio, upozorile su u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američke zdravstvene vlasti, javila je Hina.

 

Radi se o jednom od najzaraznijih virusa, koji se može zadržati u prostoriji i dva sata nakon prolaska zaražene osobe i izazvao je epidemiju na pet kontinenta 2018. eksplodirajući u gradovima i četvrtima u kojima je vakcinisan premali broj osoba.

 

Južnopacifičko otočje Samoa upravo se bori s epidemijom od koje su od oktobra umrle 62 osobe, gotovo svi djeca mlađa od četiri godine. Vlasti su blokirale pristup arhipelagu i u četvrtak pokrenule kampanju cijepljenja od vrata do vrata.

 

U pet zemalja je 2018 . bila koncentrirana gotovo polovica slučajeva zaraze: Demokratskoj Republici Kongo, Liberiji, Madagaskaru, Somaliji i Ukrajini, prema izvještaju Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Ali virus brzo putuje. Iz Filipina i Ukrajine stotinjak osoba je donijelo zarazu u Izrael, od kuda su zaraženi prenijeli bolest Jevrejima New Yorka i pridonijeli najvećoj epidemiji u Sjedinjenim Državama od 1992.

 

U bogatim zemljama, ospice ne ubijaju ili vrlo rijetko, ali u Kongu su dvostruko ubojitije od ebole i ove godine su odnijele 5000 života. Ukupno je 2018. u svijetu od ospica umrlo 142.000 osoba, što je četiri puta manje nego 2000, ali 15 posto više od 2017.

 

"Svi znaju da 50 godina postoji sigurno, učinkovito i dostupno cjepivo protiv ospica", istaknula je Kate O'Brien, direktorica za vakcine u WHO-u na konferenciji za novinare i zaključila da su "epidemije pravi kolektivni poraz".

 

Od 2010. razmjer svjetskog stanovništva koje je primilo prvu dozu cjepiva od dvije preporučene stagnira na oko 86 posto, a za sprječavanje epidemije treba iznositi 95 posto.

 

"Cijelo desetljeće nismo napredovali da cijepljenjem onemogućimo ospice", zaključila je O'Brien.

 

I u Evropi je dovoljno da samo jedna zajednica bude premalo procijepljena za pojavu virusa, što se dogodilo u nizozemskom mjestu Urk, gdje je samo 60 posto stanovništva cijepljeno pa ih je u junu zadesila epidemija.

 

U Africi su vakcinisane tri četvrtine stanovništva, ali to podrazumijeva regionalne neujednačenosti. U razvijenim zemljama je pokret nepovjerenja u vakcine pridonio pojavi te bolesti.

 

Ljudi su zaboravili da su prije pojave vakcine 1960. ospice kosile živote i u New Yorku i u Parizu. Sjedinjene Države su ove godine gotovo izgubile status zemlje u kojoj je bolest iskorijenjena, osvojen 2000. kada uzastopnih 12 mjeseci nije bilo zaraze u određenom geografskom području. Ali Velika Britanija, Grčka, Albanija i Češka su izgubile taj status u augustu.

 

Tokom 2019. udvostručio se broj zaraženih ospicama u Evropi.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!